Kilakoltathatják a kétgyermekes édesanyát, miután felújította az önkormányzati lakást

2017. március 13. 11:30

Kilakoltathatja Budapest IV. kerület önkormányzata azt a kétgyermekes édesanyát, aki az elmúlt év során félmillió forintot költött az önkormányzati lakása felújítására – írja a Kettős Mérce blog.

A 36 éves asszony története nem egyedi, mivel lejárt a kilakoltatási moratórium, és idén vélhetően több kilakoltatásra kell számítani, mint tavaly.

Erzsébet 2015 novemberében költözhetett be az alig 32 négyzetméteres újpesti önkormányzati lakásba, egy éves szerződéssel. A földszinti ingatlannal több probléma is volt, elsősorban az, hogy penészesedett, a falak másfél méter magasan feláztak, de ez csak a beköltözés után derült ki. A család kétszer újratapétázta a konyhát és a szobát is, mintegy félmillió forintból, de a fürdőszobára már nem futotta.

Az asszony szerződése 2016 novemberében lejárt, de ekkor már életben volt a télre szóló kilakoltatási moratórium, ezért „csak” idén január végén kapta meg a levelet az önkormányzattól, amelyben felszólítják: távozzon a lakásból. Indoklás nincs, a hatályos jogszabályok szerint önkormányzat nem köteles megmondani, miért dönt úgy, hogy valakit az utcára tesz – írja a Kettős Mérce.

Varga Bettina, A Város Mindenkié csoport aktivistája a blognak elmondta, egyre gyakoribb az, hogy rövid határidejű, egyéves szerződést köt az önkormányzat a hozzá fordulókkal, ez ugyanis alapot adhat nekik arra az értelmetlen gyakorlatra, hogy egy év elteltével indoklás nélkül utcára tegyék őket.

Mindeközben az önkormányzat persze jól jár, hiszen a szerződésben foglaltak szerint a lakó kénytelen felújítani, renoválni saját költségén a gyakran lepusztult, romos lakást – amiből aztán egy év leteltével kiteszik.

(Kettős Mérce)