Kijöhet a börtönből a sukorói ügyben elítélt Császy Zsolt

2018. április 11., 15:24

Szerző:

Szerdán elhagyhatja a tököli börtönt Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. milliárdos hűtlen kezelés kísérlete miatt jogerősen elítélt egykori értékesítési igazgatója, miután a bíróság engedélyezte neki az úgynevezett reintegrációs őrizetet – tudta meg a rendőrségi, illetve ügyészségi témákban meglehetősen jól értesült, kormánypropaganda PestiSrácok.hu.

Ez a kedvezmény azt jelenti, hogy a tavaly szeptember 19-e óta börtönben ülő Császy nyomkövetővel, otthonában töltheti le a maradék büntetését. A hírportál úgy tudja, a bíróság múlt héten döntött arról, hogy a volt értékesítési igazgató részesülhet a kedvezményben. Császy feltételesen elvileg jövő februárban szabadult volna.

A Sukoró-ügyben tavaly júniusban ítélte jogerősen három év börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt  Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori vezérét a Kúria.

A másodrendű vádlott Császy Zsolt két év hat hónap börtönt kapott.

Tátrai Miklós és Császy Zsolt a tavaly nyári ítélethirdetésen

A Sukoró-ügy lényege, hogy még a Gyurcsány-kormány idején, 2008. július 30-án Joav Blum izraeli-magyar üzletember csereszerződést kötött az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV). Blum egy befektetőcsoportot képviselt, amely King’s City néven kaszinóvárost akart építeni a Velencei-tó partjára, Sukoró területén. A megállapodás szerint az állam tulajdonában lévő sukorói telkeket cserélték volna el Joav Blum pilisi és albertirsai ingatlanjaival. Ha a telekcsere megvalósul, a vád szerint 1,2 milliárd forintos kár érthette volna a magyar államot.

Noha a telekcsere meg sem valósult, így a becsült kár sem realizálódhatott, Tátrait és Császyt mégis elítélték.

Az érintettek szerint politikai koncepciós eljárás áldozataivá váltak. „Bennünket állítottak ebbe a szerepbe, hogy mi vagyunk Gyurcsány emberei, és akkor ha rajtunk ütnek, akkor rajta is. Ennek ez volt a logikája. Másrészt meg sajnálatos módon láttam, hogy az egész államapparátusban tömegesen került sor ilyen megtorló lépésekre olyan vezető szakemberekkel szemben, akiket a kormányzat nem tisztelt meg bizalmával. Úgy gondolom, hogy ez a bírósági ítélet, ami engem ide juttatott, nem rám hozott szégyent, hanem azokra, akik meghozták” – mondta Császy Zsolt egy, a tököli intézményből nemrégiben adott adott interjúban. Ebben beszélt arról is:

„Amíg az igazságot meg nem kapjuk, addig ennek az ügynek nincs vége”.