Kihirdették az idei felsőoktatási ponthatárokat

2018. július 25., 20:13

Szerző:

Szerda este nyolc órakor hozták nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amik elsőként a www.felvi.hu oldalon érhetők el. Ide kattintva egyenesen az oldalra jutnak, és megnézhetik önök is. 

Fotó: Merész Márton

A Budapesti Corvinus Egyetemen az általános felvételi eljárásban 3418 hallgató jutott be a szeptemberben induló magyar és angol nyelvű képzésekre, az alapszakokra felvettek csaknem fele 440 feletti pontszámmal jelentkezett - olvasható az egyetem szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében. A legtöbb, 2406 jelentkezőt a gazdálkodástudományi karra vettek fel. A társadalomtudományi és nemzetközi kapcsolatok kar 739, a közgazdaságtudományi pedig 271 hallgatóval indíthatja el képzéseit 2018 őszétől.

A nappali képzésű, államilag finanszírozott alapszakokra 425 feletti átlagpontszámmal lehetett bejutni, de az önköltséges képzésekkel együtt is 412 feletti az átlag - írták.

Fotó: Merész Márton

Mintegy ötezer új hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az intézmény azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy idén is magas felvételi pontszámokat állapítottak meg, az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma csaknem 416 pont.

Az állami ösztöndíjas képzési formára felvettek átlagpontszáma 415,7, az önköltséges formában felvettekkel együtt pedig 413,4 pont az átlag.

Az országos informatikushiány enyhítésére az egyetem képzési kínálatában most először szerepel az üzemmérnök-informatikus úgynevezett BProf alapszak is, amelyben a hallgatók már két év után bekapcsolódhatnak az ipari vállalatok projektjeibe, három év után pedig alapdiplomával helyezkedhetnek el a versenypiacon.

Fotó: Merész Márton

A tavalyinál ezerrel több, 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az ELTE-n. Az intézmény azt is közölte szerdán az MTI-vel, hogy a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény lett a 2018-as felvételi eljárásban.

Az ELTE közleménye szerint csaknem tizenhárom és fél ezren jelölték meg idén első helyen egyetemüket a felvételi eljárásban, 2017-hez képest ezerrel többen. A legnépszerűbb szakok között van a programtervező informatikus, a pszichológia, a jogász és a gyógypedagógia, de népszerűek az újonnan indult gazdálkodástudományi intézet és a szombathelyi Savaria egyetemi központ képzései is.

Azt írták: az ország első számú pedagógusképző intézményeként az egyetemnek kiemelten fontos, hogy a felvettek harmada pedagógusnak tanul. 

A közlemény szerint átlagosan a legmagasabb pontszámra a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai kar (404), a gazdálkodástudományi intézet (390) és az állam- és jogtudományi kar (382) szakjaihoz volt szükség, az alap- és osztatlan képzésekre felvett 7534 hallgató átlagpontszáma 400 volt.

Az idei rekorder az Eduline.hu szerint az ELTE egyik szakának 500-as ponthatára volt, ezt annak kellett elérnie, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára – latin nyelv és kultúra tanár szakon szeretne tanulni.

A Semmelweis Egyetem hat karán 2074 hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar nyelvű képzésben, közülük 122-en önköltséges formában.

Az Általános Orvostudományi Karra első helyen 1167-en szerettek volna bekerülni, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi jelentkezők száma és 6 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál, ami az egyetem orvosképzésének növekvő népszerűségét jelzi - ismertette Hunyady László dékán. Hozzátette, ezzel is összefüggésben nőtt a ponthatár, idén a sikeres felvételihez 441 pontra volt szükség az állami, és 460-ra az önköltséges képzésben, így összesen 381 főt vettek fel, akik közül hárman tanulnak majd önköltséges formában.

Közel 108 ezren jelentkeztek

Az elmúlt tíz év hagyományainak megfelelően idén is van PONT Ott Parti, azaz ponthatárváró buli Budapesten, illetve vidéken is tartanak a társrendezvények már délután 15 órától.

Mint arról mi is beszámoltunk, idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, majdnem kétezerrel többen, mint tavaly. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján meghatározta az állami ösztöndíjas képzéshez szükséges minimumpontszámokat. 

Eszerint nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell minimum szerezni.

Fotó: Merész Márton

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, az általa megjelölt helyek közül az első olyanra, aminél a pontszáma eléri a ponthatárt. Augusztus 5-től érhető el az a besorolási határozat az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában, ami tartalmazza, hogy a jelentkező melyik képzésen kezdheti meg tanulmányait. Minden jelentkezőt emailben, és aki kért korábban, sms-ben is értesítenek az eredményről.

Az Eduline azt írja, hogy a ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

Fotó: Merész Márton

A legtöbben, 73 ezren az alapképzést jelöltek meg első helyen, mesterképzésre 18 ezren jelentkeztek. A felvételizők döntő többsége, 93 ezer fő állami ösztöndíjas képzésre jelentkezett, az önköltséges képzési formát 14 ezren jelölték meg elsőként.

A legtöbb első helyes jelentkezést a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés képzési terület valamely szakjára nyújtották be. Az első helyen választott képzési területek között a gazdaságtudományok, a műszaki tudományok és az informatika szakjainak az aránya némileg növekedett.

Tavaly a legmagasabb ponthatár 480 volt, amit az ELTE matematika–latin tanári szakpáron kellett elérni az Eduline összesítése szerint. Az ELTE vette fel a legtöbb diákot, összesen több mint nyolcezer főt. Itt 16 szak esetében volt szükség 450 pontnál is többre.

Az átlagponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (396), az ÁJK-n (382) és a Társadalomtudományi Karon (TáTK, 377) volt a legmagasabb.

A Corvinusra több mint 3000 diákot vettek fel tavaly. Az évek óta legnépszerűbbnek számító gazdálkodási és menedzsment szakra 447 pontra volt szükség. Kommunikáció szakon 460 pontot vártak el a felvételizőktől.

A Semmelweis Egyetem öt karára közel 2000 diákot vehetett fel tavaly, és 400 pont alatt nem nagyon lehetett bekerülni nem költségtérítéses szakokra. Általános orvosi szakra 436 pont, fogorvosira 431, gyógyszerészre 405, gyógytornászra pedig 425 pont kellett.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után várható, hogy a diákok nagy tempóban kezdik keresni a lakhatási lehetőségeket. Nincsenek könnyű helyzetben, mivel kevés a kollégiumi férőhely és a kiadó lakás – írja a Mérce.

A KSH 2016-os adatai szerint Magyarország lakásállománya 4 millió 405 ezer lakásból áll. Kevesebb, mint 300 000 albérlet van Magyarországon, melyből csupán pár tízezer lakás válik elérhetővé a nyári főszezonban.

Az albérleti piac horrortörténeteiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.