Kiengedték az előzetesből Czeglédy Csabát

2018. március 1., 17:07

Szerző:

Miután Czeglédy Csabát hétfőn hivatalosan is nyilvántartásba vette képviselőként a Nemzeti Választási Bizottság, a Csongrád Megyei Főügyészség megszüntette előzetes letartóztatását és elhagyhatta a börtönt. A jelölteket ugyanis a képviselőkhöz hasonló mentelmi jog illeti meg, vele szemben a mentelmi jog fennálltának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el - emlékeztet az ügyészség közleménye. 

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mindezekre figyelemmel a főügyészség – bár az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsításának veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye továbbra is változatlan tartalommal fennállnak – a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette Czeglédy előzetes letartóztatását.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség javasolta is a Legfőbb Ügyészségnek,. hogy indítványozzák Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését.

Czeglédyt több, mint hat milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják, ez alapján öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Czeglédynek 700 érvényes ajánlást gyűjtöttek össze Vas megye 1. számú, szombathelyi székhelyű választókerületben, ezzel független képviselő-jelöltté vált.