Már biztosan nem áll meg 150 milliárd forint alatt a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság helyszíneinek a felépítése

2019. szeptember 16., 08:59

Szerző:

Miután az Orbán-kormány nem fogadta el a Budapestre tervezett új kézilabdacsarnok megépítéséről szóló 150 milliárd forintos ajánlatokat, végül a Market Zrt., Orbán Viktor miniszterelnök kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a cége nyert jelentősen „olcsóbb”, csaknem 100 milliárd forintos ajánlattal. Azonban a 24.hu szerint

a két vidéki helyszín, a szegedi és a tatabányai csarnok építése együttesen további 50 milliárd forintba fog kerülni.

A két létesítmény építésénél sem tülekedhetnek az ajánlattevők a meghívásos közbeszerzés miatt, így igazi verseny aligha fogja mérsékelni az árakat. Tatabányán három cég, a Mészáros Lőrinc gyermekeinek a tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L Zrt., a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. és a soproni székhelyű FÉSZ Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. tehetett ajánlatot. Utóbbi két vállalkozás is jól szerepel az állami tendereken: a kecskeméti cég építette a magyar futballabszurdumba illő ceglédi stadiont, de a soproni cég is megbízásainak köszönhetően évi 10 milliárd forint feletti bevétellel rendelkezik.

A tatabányai kézilabdacsarnok látványterve

Első körben a cégek a tatabányai létesítményre 22-25 milliárd forint közötti ajánlatot tettek, ám az építtető állami BSMK új eljárást kért, amire már 18,5-20,5 milliárdos ajánlat volt a válasz. A „legolcsóbbat” a Mészáros-féle B.Á.L. Zrt. nyújtotta be a 6000 fős aréna építésére, tartalékkerettel 24 milliárd forintba kerülhet a munka.

Szegeden egyelőre nincs ismert ajánlat, ám tekintettel az eddigi forgatókönyvekre az új 8000 fős sportcsarnok költségei nagy eséllyel a tatabányai áránál 30 százalékkal lehet magasabb.

Az építési feladatok mellett mellett a rendezésnek további költségei lesznek, tehát már látható, hogy az adófizetők nem ússzák meg 150 milliárd forint alatt a kontinensviadalt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.