Kezdeményezték Koltay András rektori kinevezését az NKE élére

2018. augusztus 14., 15:31

Szerző:

Harminckilenc igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szenátusa Koltay András rektori pályázatát. Koltay szeptember elsejétől vezetheti az intézményt – tette közzé az egyetem honlapján.

Amint azt megírtuk, Patyi András júniusban lemondott az egyetem rektori tisztségéről, feltételezhetően azért, mert a ő lehet közigazgatási felsőbíróság elnöke. Ezt követően írták ki a rektori álláspályázatot, Koltay Andrást szakmai körökben már ekkor is a pozícióra esélyesként emlegették.

Koltay András

A szenátusi testületi ülésen a jelölt  elmondta, hogy majdani rektorként első számú feladata lesz az egyetem belső szervezetének erősítése, az egyes karok és intézmények közötti együttműködés továbbfejlesztése a meglévő szellemi energiák minél hatékonyabb felhasználása érdekében. Koltay András úgy látja, hogy a meglévő lehetőségek miatt sem lehet alacsonyabb célt kitűzni az intézmény elé, mint az elitképzés megvalósítása, de nem szabad elszakadni a realitásoktól sem.

Az NKE vezetői - rektorhelyettesei és dékánjai - felszólalásukban támogatásukról biztosították a pályázót. A szenátus titkos, egyhangú szavazással értékelte a pályázatot és egyben javasolta a Fenntartói Testületnek a pályázat elfogadását. Az FT pénteki ülésén megtárgyalta – és egyetértve a Szenátus javaslatával – támogatta Koltay András rektori pályázatát. A döntés alapján a testület kezdeményezte - az oktatásért felelős miniszter útján - a köztársasági elnök felé Koltay András rektori kinevezését. A köztársasági elnök döntése alapján a rektori megbízatás 2018. szeptember 1-jétől 5 év időtartamra szólhat.

Koltay András 2002-ben szerzett jogi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, amelynek jelenleg tanszékvezető oktatója. Fő kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jog, tagja a Médiatanácsnak.