Kétszer annyi rendőr jelent meg a török elnök miatt szervezett budapesti demonstráción, mint tüntető

2018. október 8., 19:38

Szerző:

Kétszer annyi tüntető jelent meg az Európai Baloldal Európai Baloldal - Táncsics Alapszervezet Recep Tayyip Erdogant üdvözlő tüntetésén, mint ahány ember részt vesz rajta – jelentette munkatársunk a helyszínről.

Fotó: Kökényesi Gábor

Facebook-esemény tanúsága szerint a résztvevők „szigorúan közügyektől mentes” találkozót tartottak Törökország budapesti nagykövetségnél, beszélgettek a török bajnokságról, a török ételekről és a török filmekről, a török és magyar kortárs nagy kabaré művészeiről, aztán 18:30-kor átvonultak Gül Baba türbéjéhez, ahol a muszlimellenes szélsőjobboldali Identitás Generáció demonstrált.

Fotó: Kökényesi Gábor

A 18:30-as indulásnál 20-25 tüntető vágott neki az Andrássy út 123-tól a Mecset utcáig tartó útnak, de a villamoson már körülbelül ugyanennyi rendőr kísérte őket. Háromnegyed hét előtt a rendőrök már kétszer annyian voltak, mint a tüntetők. A Mecset utcánál aztán megállították a tüntetőket, nem akarták, hogy oda menjenek, ahol az Identitás Generáció tartotta háromnegyed nyolcig a maga 10-12 fős demonstrációját. 

Gül Baba türbéjének a felújításáról 2014. februárjában állapodott meg a magyar és a török kormány. A munkálatok 2,5 milliárd forintot emésztettek fel, a mauzóleumot a kétnapos magyarországi látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdogan fogja átadni. 

Fotó: Kökényesi Gábor