Két hónapon belül eldől a CEU sorsa, a bécsi campust mindenképpen megnyitják

2018. május 2., 10:01

Szerző:

Kizárt, hogy kikerülnének az egyetemről a hallgatók és akár terjeszkednének is, ha sikerül megállapodásra jutniuk az Orbán-kormánnyal - közölte e Reuters hírügynökséggel Michael Ignatieff a CEU rektora. – Nem fognak a hallgatók és oktatók az autópályán hosszú sorokban vonulni Bécs felé. De a legrosszabb forgatókönyv esetén hallatni fogjuk a hangunkat - mondta a rektor, hozzátéve, ebben az esetben is megtartják kutatólaborjaikat és fantasztikus könyvtárukat Budapesten. 

Ignatieff sietve jelezte, hogy felkészültek arra az eshetőségre is, hogy az egyetem 2019-es évfolyamának már Ausztriában kellene kezdenie a tanulmányait.

Fotó: Kökényesi Gábor

A bécsi campus mindenképpen megnyit, de szerepének nagysága az megállapodástól függ. Ignatieff szerint a következő nyolc hét sorsdöntő lesz, és reményei szerint sikerül megállapodniuk Orbánékkal.

A CEU márciusban jelentette be, hogy budapesti és New York-i campusa mellett Bécsben is megnyitná kapuit. Michael Häupl, Bécs akkori polgármestere az évszázad lehetőségének nevezte az együttműködést.

A lépés minden bizonnyal az azóta lex CEU-ként elhíresült intézkedés miatt történt. Tavaly kivételességi eljárásban átnyomtak a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek az értelmében minden olyan külföldi székhelyű egyetemnek az anyaországban is biztosítania kell képzést, ami Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végez és külföldi diplomát ad.

A CEU a New York-i Bard College-dzsal kötött együttműködési szerződéssel ennek - és a kormány által támasztott többi feltételnek is - eleget tett, januárban elindult az első akkreditált képzése a Bard kampuszán.