Készül a német-francia terv az EU megújítására, Merkel és Macron szolidaritást vár mindegyik EU-tagországtól

2018. április 19., 14:57

Szerző:

Továbbra is nagy az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, ezért meg kell állapodni a közösség új menekültügyi rendszeréről, amely a külső és a belső szolidaritást is biztosítja - mondta Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkellel tartott tájékoztatóján a francia elnök ismertette, hogy a következő hetekben véglegesítik a két ország közös javaslatait az EU megújításáról, amelyeket a júniusi uniós csúcson terjesztenek elő. A közös munka fontos állomása lesz a június 19-én Németországban tartandó közös kormányülés. A menekültügyi rendszer megújítását a legfontosabb teendők között említette. A külső szolidaritás az EU külső határainak közös védelmét jelenti, a belső szolidaritást pedig a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták, amelyek akkor lépnek életbe, ha valamely tagállamra rendkívüli nyomás nehezedik.

Angela Merkel a legfontosabb ügyek között az elsőként említette a menekültügyi rendszer megújítását, aláhúzva, hogy ez a feltétele a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzésének. A német kancellár úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió reformja nem lehet az elitek projektje, hanem az emberek javát kell szolgálnia. Franciaország után Németországban is elkezdődik az EU jövőjéről szóló társadalmi párbeszéd. A konzultáció május 7-én indul, és valószínűleg lesz olyan eseménye is, amelyen a francia elnökkel együtt vesz részt - mondta a német kancellár.

Megerősítette, hogy Berlin és Párizs a júniusi EU-csúcsig közös javaslatokat készít az EU újjáalakításáról. Mint mondta, az EU több a kontinens békéjét biztosító formációnál, olyan projektnek kell lennie, amely megmutatja, hogy értékeinket és érdekeinket csak együtt tudjuk érvényesíteni a világban, és ebben "sokszínűségünknek gazdagítania, és nem zavarnia kellene bennünket".

A francia elnök kiemelte, hogy az EU sorsdöntő korszakát éli, mert a közös szuverenitást próbára teszi a nemzetközi viszonyok alakulása, a közösségen belül pedig „kétségek és erős nacionalista víziók” keletkeztek. Utóbbival nyilvánvalóan annak az Orbán Viktornak a Magyarországára utalt, akinek már többször üzent az elmúlt napokban.