Kész Zoltán: Süllyed a Fidesz

Még néhány nap és húszezer szavazat. Ennyi választja el Veszprém független képviselőjét, a baloldal által támogatott Kész Zoltánt az újrázástól. „A kétharmad megtörésének városában”, a taktikai szavazás kísérleti terepén a kampány csendben csordogált, míg az állóvizet fel nem kavarta Márki-Zay Péter váratlan feltűnése. Vásárhely hőse utcafórumot, közös fogadóórát tartott Kész Zoltánnal, azt üzenve, hogy siker esetén a vásárhelyi modell Veszprémben folytatódik. Vagy megfordítva, ahogy Kész Zoltán mondja: amit 2015-ben Veszprém városa kezdett, Vásárhelyen teljesedett ki. Az energikus tanáremberre néhány hete rászállt a teljes Fidesz-bulvár, „Czeglédy Csaba csókosát” látják benne. Muszáj ily módon hadakoznia a kormánypártnak, ha már nem tudott fajsúlyos jelöltet indítani Navracsics városában, beérte az ifjú városházi frakcióvezetővel, Ovádi Péterrel. A háttérben a Simicska-birodalom pártfogoltja, a jobbikos Varga-Damm Andrea háborog.

2018. április 5., 14:07

Szerző:

A ködön túl a Bakony szürke tömbje. Esik, késésben is vagyunk. A körforgalomban kiszúrunk egy királykék mikrobuszt. A tolóajtón Kész Zoltán-matrica hirdeti, Zoltán jelen van. A biztonság kedvéért a logóra felfestették a független szót is. Helyben vagyunk, hideg is van, ilyen locspocsban a népek nem állnak meg, fórumozni nem érdemes. Pedig a kampány elárasztotta a várost. A kék színkompozíció Kész Zoltáné, a sárga Ovádi Péteré, a zöld a Jobbik és Simicska favoritjáé, Varga-Damm Andreáé. A körforgalomban kibontakozik a háromosztatú politikai tér. Százméterenként egy Karácsony Gergely. Ő Veszprémben is sikeres volt, a másnap tartott Márki-Zay–Kész Zoltán-show azonban foghíjas volt (kétszáz fő). Szombaton ebédidőben kit érdekel a politika? A vásárhelyi politikus tovább is robogott, várta Siófok, Jászberény és a fél ország. Ha nincsenek alkukész pártok, városról városra, utcáról utcára haladva kell megegyezni.

Kész Zoltánnal Veszprémben –mondják –, nem is lesz baj. A stábjára a Rózsa utcában bukkanunk rá. Munka folyik, kávé kotyog, fénymásoló surrog. Szóróanyagok a sarkokban felhalmozva. Aki foglalkozott már politikával, tudja, a kampány mindig a szakma csúcsa. Jelen lenni nem is olyan egyszerű. A segítők a képernyőre merednek. Kész január óta le van tiltva a Facebookról, nehogy késbe szaladjon. Nagyítóval nézik ilyenkor az embert. A lapok így is arról írnak, hogy Kész menekül, a Pesti Srácok vette űzőbe. A „leleplezés” lényege, hogy 2015-ös kampányát a gyermekektől lopott pénzből Czeglédy Csaba finanszírozta volna. A konstrukció kissé zavaros. A győztes időközi választás éjszakáján Czeglédy Csaba Veszprémben járt, és Schiffer Andrással is povedált. Kész ezt állítólag lefotózta. Nehéz kiigazodni egy kampány útvesztőiben.

Fotó: Bazánth Ivola

A tanárember jól bírja a gyűrődést. Elve, hogy a Fidesz legyőzéséhez jó idegek kellenek. Mindkét független sikeremberen, akik a ciklusban nyerni tudtak a Fidesz ellen, átüt „valami Amerika”. Márki-Zay gyorsasága, energiája, Kész önmenedzselő prakticizmusa másféle politikai kultúra hordozója. Nemzedékek választják el őket az avasodó hazai pártoktól.

Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke nem is titkolja enyhe rosszallását. Kész kicsit önjáró.

– Hosszú távon nem hiszem, hogy ez a függetlenségmánia fenntartható lehet – mondja. – Párt és frakció nélkül a képviselő mire megy?

Nem véletlen, hogy veszprémi ügyekben, regionális kérdésekben a szocialisták Kész bevonásával egy idő után nem is próbálkoztak. De ez mellékes.

– A lényeg, hogy a Fideszről lekapcsoljunk negyven-ötven mandátumot – mondja fojtott izgalommal Gőgös, majd gázt ad, és elrobog.

A mélyben azonban már látszanak a jövendő törésvonalak. Hogy Kész az MSZP és a DK ízléséhez nemigen passzol. A Quaestor-törvényt Kész képviselő nem is szavazta meg, ami az MSZP helyi közönségének nagyon rosszul esett. Veszprémben és Győrben a Quaestornak komoly ügyfélköre volt, tódultak az emberek az MSZP-hez jogi segítségért. Kész szerint viszont az ellopott pénzért (mert az megvan valahol) a bűnösöknek kell helytállniuk, nem az egész közösségnek.

Kész Zoltán nyomokban sem baloldali, és ezt nehéz lesz áthidalni. Nézeteit tekintve ultraliberális vagy inkább libertárius, zavarba ejtő ötletei vannak. Privatizálná a rendőrséget, ami Magyarországon nonszensz. Ha a politika nem szűkült volna az Orbán–nem Orbán-kérdéskörre, egy Kész-típusú politikus a baloldal közelébe sem férne. Egyik helyi súgónk szerint „Zolika” mintha éreztetné, jobb lenne, ha a berozsdásodott balos pártok idővel eltűnnének.

– Csakhogy – mosolyog informátorunk – akkor ki maradna, hogy betolja őt a parlamentbe?

Vannak viták, de kampányidőben azok nem fontosak. Kész maradt, aki volt: két lábon járó energiabomba. A kampányt fizikai munkával indította. Napokig az utcán mászkált, plakátot ragasztott, táblát csavarozott. Errefelé a választó szívesen látja, hogy a képviselő a szavazatáért a két kezével is megdolgozik.

– Hat százalékkal vezetünk – újságolja örömmel. A stáb bólogat. Igen, de az ellenség lesben áll, a java még hátravan. – Süllyed a Fidesz – teszi hozzá.

 

Gerstmár Ferenc félreállt

A veszprémi LMP lényegében azonos Gerstmár Ferenccel, a párt országos vezetésében is szerepet vállaló tagjával. Szokás szerint 2018-ban is őt jelölte a párt. Gerstmár azonban januárban elállt a jelöltségtől, a jelölés lehetőségét a párt vezető testületeire ruházva át. Megkeresésünkre Gerstmár hangsúlyozta: a döntés januárban született, a vásárhelyi események nem játszottak benne szerepet. Mivel az LMP stratégiája az volt, hogy 106 egyéni kerületben indulnak, az elnökség Hites Viktort indította. Önkormányzati képviselőségét Gerstmár továbbra is ellátja. Azt mondja, ha egy ellenzéki induló állt volna szemben a Fidesz jelöltjével, ő is esélyes lehetett volna.

 

A hangulat Hódmezővásárhely nyomán a megyében is megváltozott. Bakonynánán a kocsmapult mellett a helyi erők azzal rohanják meg Készt: „Képviselő úr, elmagyarázná, mi az az Elios-botrány? Kicsavarták, becsavarták? És eltűnt a világosság?” 2015-ben a törpefalvakban fojtogató volt a csönd, ilyen kérdés elő nem jöhetett volna.

A fideszes ellenfél, Ovádi Péter veszprémi frakcióvezető higgadt figura. A 2015-ben elvert Némedi Lajostól annyiban különbözik, hogy „a bölcs hallgatás stratégiáját” követi. Fórumaira avatott szakértőket invitál, és megadja a szót mindenkinek. Így nem fordulhat elő, ami elődjével, Némedi Lajossal, akit egyszer annyira felcukkoltak, hogy kirohant a teremből. Ovádi szakmai múltja érdekes, a foglalkozása fideszes. Már az egyetemen a Fidelitas körül sertepertélt, megbízták ezzel-azzal. Beépült az apparátusba. Verbálisan nem hasít, de plakátfronton nagyot alakít. Képe kinn függ minden második oszlopon.

Mielőtt elsodorna minket Kész lendülete, vetünk egy pillantást az ellenzéki riválisra is. A Jobbik kampányát ezúttal is Varga-Damm Andrea ügyvéd viszi. 2015-ben 14 százalékkal az országos átlag alatt teljesített. De akkor még újonc volt. Bizonyos értelemben veszprémi, tízéves koráig itt élt. El kell ismerni, nincs könnyű dolga. A városban a radikális pártok örök végzete a vereség.

Fotó: Bazánth Ivola

Az ügyvédnő csillaga három éve kezdett emelkedni. 2013-ban még a CÖF körül sündörgött, ahogy ő maga szemérmesen mondja, „a civil világ felől jöttem”. Ifjabb Lomnici Zoltánhoz hasonlóan frankhitelügyeken dolgozott. Szerinte a CÖF 2014 körül kezdett elveinek hátat fordítani. (Mert addig ragyogóak voltak.) Végül a Jobbiknál kötött ki. Most, mint mondják, Simicska embere. Simicska módszere, hogy ahol résztulajdont szerez, ott embereit sorra elhelyezi. Varga-Damm útja a Jobbikban a földszintről a legfelső emeletre, a lista ötödik helyéig vezetett. Leplezetlen rajongással beszél a főnökről. A 444 idézi is: „Simicskáék, az egész család mind nagyszerű emberek, imádom az időt, amit velük együtt tölthetek.” Erre egyre gyakrabban van módja. Tanúsítja a fotó, amelyen a nagyfőnökkel a veszprémi kézilabdacsapat VIP-páholyában duruzsolnak. Varga-Damm Andreát a napokban súlyos politikai csapás érte, Kész Zoltánnal vívott küzdelmét Márki-Zay belépése alighanem el is döntötte.

Most itt ülünk a jobbikos jelölttel a belvárosi irodában, a romokon. Érett asszony, enyhe spleennel, határozott politikai alapvetéssel. Tagadja, hogy tudatosan épített karriert akart volna. Ahogy mondja, nem ő jelentkezett. Hívták és választották.

– Én így élek. Engem a férjem is választott.

Márki-Zay távozása után Varga-Damm tett egy kétségbeesett kísérletet. Facebook-oldalán keményen nekiment Hódmezővásárhely polgármesterének. „Remélem, amikor munkaidőben van távol a hivataltól, hivatalos szabadságon van. A mi köreinkben mindenki azt csinálja, amilyen feladatot a néptől kapott.” Később törölte a posztot. A stratégiai cél legfeljebb annyi, hogy a Jobbiknak a listán minél több szavazatot kell összekaparni. A két rivális kedvelheti egymást, mert velünk is üzennek. Zoltán gratulál Andreának, hogy csak pártlistán ugyan, de beülhet majd a parlamentbe. Andrea azt üzeni Zoltánnak, majd gondol rá a kormányalakítási tárgyalásokon, melyeken ő – ellentétben Késszel – jelen lesz. A fantázia magasan szárnyal.

Fotó: Bazánth Ivola

De Varga-Dammnak még feladata van. A kormányalakítási tárgyalás előtt Királyszentistvánon a faluháznál a szavazókkal kell fórumoznia, utána a fodrásza várja.

A helyzet nem túl reményteljes Szentistvánon. A faluház előtt az esőverte kapualjban csupán egy kisnyugdíjas áll, botjára támaszkodva. A csalódás kölcsönös.

– Azt hittem, összefutunk páran – mondja Z. úr.

Elpolitizálgatunk. Az a típus, akinek az is program, ha valaki átmegy a néma udvaron. A faluház előtt ácsorogni program, kibámulni az ablakon program, cigiért menni a trafikba program. Egy Jobbik-fórum Királyszentistvánon világrengető esemény. És most itt állunk hárman. Az ajánlásokat leadta, a szórólapokat elolvasta. Mi legyen? Rágyújtunk. Távol a párában fürdő ős Bakony-erdő, a végtelen, szitáló idő.

 

Navracsics Ovádit ajánlja

Látogatásunk után tartott választási fórumot Ovádi Péter a veszprémi Hangvillában. Az eseményre Kész Zoltán és csapata is elment, hogy cáfolják a Kész „bujkálásáról” terjesztett sajtóhíreket. A rendezvényen a meghívottakon kívül 27 érdeklődő jelent meg. Jelen volt a jelölt, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Bernáth Ildikó, a kerület volt képviselője és Navracsics Tibor uniós biztos is. A Veszprém fejlődésével foglalkozó összejövetel termelési értekezletre emlékeztetett. Maga a jelölt nem szólalt fel. Navracsics Tibor a választók figyelmébe ajánlotta Ovádit, mondván, a képviselői hivatás emberi minőséget jelent.

 

A jelölt kétségbeesetten néz ránk. Mi lenne, ha egy kicsit mi is belefolynánk? Belefolyunk. Z. bácsi nézetei eklektikusak. Kádár alatt a dolgok úgy-ahogy működtek. Volt kereskedelem, ipar. A németeket rommá bombázták a háborúban, mégis meg lehet nézni, hol tartanak. Velünk most mi lesz?

Andrea fél szemmel órájára pillant, be van jelentve a fodrászhoz.

– Az olló – fűzi tovább Z. úr –, szóval az olló közöttünk és a Nyugat között egyre szélesebb.

Z. úr mindig jobboldali pártokra szavaz. De, teszi hozzá váratlan fordulattal, ismert becsületes kommunistákat is. Igaz, azok már meghaltak.

Ujját homlokához emelve elköszön. Mi is szedjük a sátorfánkat, Z. úr is veszi a botot. Ő völgynek indul, mi a hegynek.

Fotó: Bazánth Ivola

Készék fóruma sokkal sportosabb. Kipattanunk a terepjáróból Csetényben, esőkabát fel, rajta Kész Zoltán felirat. A flaszterra kivágunk egy asztalt, birtokba vesszük a politikai teret. Szürke fenevad ront elő csaholva: kik vagytok, idegenszívűek? Alig tudjuk lekenyerezni fél marék, Soros-pénzen vásárolt keksszel. Csetény szép hely, rendezett és üres. Az út mellett templom, kastély és bevásárlóközpont. Két aktivista a kocsma előtt táborozik le, miénk a szupermarket. Nyugdíjas néni jön, kezében szatyor. Kap tollat, hűtőmágnest és egy Kész-programot.

– Csókolom. Elfogadja tőlünk? Kész Zoltán vagyok.

– Köszönöm. Járt már itt a Fidesz is.

– Elmegy szavazni?

– Persze.

– Hiszen tudja, sok múlik rajta.

– Tudom. Nyugdíj. Biztonság. Magyarok. Gyermekeink jövője.

– Az. Meg az unokáké – figyelmezteti Kész.

– Azoké. Meg a dédunokáké.

– Azoké is.

Erőszakosnak lenni szakmailag tilos. Mindenki kap a bevásárlókocsihoz egy műanyag bilétát, fémszázas helyett azt kell beilleszteni. A cucc népszerű. Van, aki repetát kér. Azonnal ki is próbálják. Működik.

Kulcs most már van. Csak a kosár üres. 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.