Késsel támadtak egy nevelőre, léccel ütötték, kövekkel dobálták, rugdosták társukat a fiatalok a gyermekotthonban

2018. július 17., 09:13

Szerző:

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három intézeti nevelt fiatalkorú vádlottal szemben, akik egy gyermekotthonban több bűncselekményt is elkövettek – írja az ügyészség.

Az első eset 2017 szeptemberében történt, amikor az I. és a II. rendű vádlottak éppen kimenőre készültek, de észrevették a velük haragos viszonyban lévő sértettet. 

Az I. rendű vádlott magához vett egy lécdarabot, majd azzal a sértettet hátba ütötte. A sértett ezután menekülni kezdett előlük, mire kövekkel dobálták, amitől a földre esett. A vádlottak ezután a földre kerülő fiatal fiút test szerte ütni-rúgni kezdték, két nevelőre volt szükség, hogy a meg tudják fékezni őket.

A két vádlott 2017 októberében azt sérelmezte, hogy a nevelőjük nem engedte ki őket focizni, ezért a bejárati ajtóban olyan kárt okoztak, hogy azt ki kellett cserélni. Ezt követően a két vádlott 2017 novemberében – kiegészülve a III. rendű vádlottal – a gyermekotthonnak a növendékek elől elzárt részébe mentek, ahol a dolgozók értékei közül kisebb összegű készpénzt, élelmiszert, elektronikai alkatrészeket és tanszereket loptak.

A legjelentősebb tárgyi súlyú bűncselekményt az I. rendű vádlott követte el 2017 decemberében.

Nekitámadt az egyik gyermekfelügyelőnek, aki rossz magaviselete miatt kiküldte az étkezőből. A fiatal ettől indulatba jött, és az egyik széket a nevelő irányába rúgta, aki éppen csak el tudott ugrani. Az I. rendű vádlott 2018. januárjában szintén nekitámadt az egyik gyermekvédelmi szakembernek. Kést fogott rá és megfenyegette, hogy elvágja a torkát. A sértett határozottan rászólt, így a vádlott végül letette a kést.

Az I. rendű vádlottat az utolsó eset után egy másik gyermekotthonban helyezték el.

Az ügyészség az I. rendű vádlottal szemben javítóintézeti nevelést, míg a II. és III. rendű vádlottakkal szemben közérdekű munka büntetését indítványozta.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.