Keményedik a kultúrharc, már a kulturális intézmények is csak az Emmi engedélyével nyilatkozhatnak

2018. szeptember 17., 13:13

Szerző:

Az összes állami fenntartású kulturális intézmény mától csak akkor tarthat bármilyen sajtó nyilvános eseményt, akkor nyilatkozhatnak munkatársai, ha azt 48 órával előtte engedélyeztetik az Emberi erőforrások minisztériumával – írja a hvg.hu.

Sem sajtótájékoztatót, sem interjút, de még egy közleményt sem adhat ki például az Operaház, a Nemzeti Múzeum, a Müpa, illetve bármely, az EMMI alá tartozó intézmény addig, amíg azt  jóvá nem hagyta a minisztérium.

Erről tájékoztatja a tárca a lap birtokába jutott levélben az érintett intézményeket. Nemcsak a nyilatkozó személyét, beosztást, és a médium nevét kell beírni egy előregyártott táblázatba intézménynek, hanem az interjú témáját, és

a nyilatkozat „fő üzenetét is”.

A tárca azt is megmondja a magyar kultúra csúcsintézményeinek, hogy szép, „egész mondatban” írják le  nekik, miről fogják tájékoztatni a közvéleményt.

A színházak, múzeumok legalább szakmai kérdésekben, egy kiállításról, vagy bemutatóról eddig viszonylag szabadon nyilatkozhattak. Most, az éleződő kultúrharc jegyében ennek is vége. 

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.