Kecskeméten ülésezik először a Tiborcz-árnyékbizottság, máris megtagadta a jegyző, hogy kiadja az iratokat

2018. február 27., 11:39

Szerző:

„Tekintettel arra, hogy a közvilágítás fejlesztése a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő ügy, ezért annak lezárásáig sem az önkormányzat, sem a polgármesteri hivatal nem jogosult nyilatkozni" – ezzel próbálta meg kijátszani Kecskemét önkormányzata, hogy eleget tegyen adatszolgáltatási kötelezettségének, s kiadja a Tiborcz István nevével fémjelzett Elios-ügy uniós és hatósági iratait az LMP-s Hadházy Ákosnak, a szocialista Harangozó Tamásnak és a jobbikos Szilágyi Györgynek.

Kedden reggel, nem sokkal az ellenzéki pártok által alapított Tiborcz-árnyékbizottság megérkezése előtt ugyanis Kecskemét polgármesteri hivatala közleményt adott ki. Ebben először azt fejtegetik, hogy náluk nincs is OLAF-jelentés, hogy azonnal el is ismerjék, hogy persze mégis van, csak azt szerintük nem jelentésnek hívják. Majd azt közölték, hogy megtagadják a betekintést, arra hivatkozva, hogy pénteken tudták meg, a közvilágítási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, és a közvilágítási dokumentumok lefoglalására készül Kecskeméten. Mint írták:

„Jelenleg az iratanyag előkészítése zajlik a rendelkezésre bocsátás céljából, ezért képviselő urat tájékoztattuk arról, hogy a továbbiakban az iratbetekintést nincs módunkban lehetővé tenni."

Még hétfőn ugyanis Hadházy Ákos, az Elios-ügyet régóta kutató LMP-társelnök, illetve a Jobbik és az MSZP képviselői egy parlamenti árnyék-vizsgálóbizottságot alakítottak azért, hogy az Európai Unió Csalás ellenes Hivatal (OLAF) által is feltárt Elios-üggyel foglalkozzanak, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István felelőssége is felmerült.

Ez ugyan nem hivatalos parlamenti bizottság, de a honatyáknak ettől függetlenül alanyi joguk van ahhoz, hogy bármely állami szerv, hivatal vagy önkormányzat épületébe bemenjenek, és ott betekintsenek az általuk kért dokumentumokba.

A Tiborcz-ügyi árnyékbizottság első ülését tartja kedden 10 órától Kecskeméten. A tervük az volt, hogy betekintenek egyrészt az Unió csalás elleni hivatala, az OLAF jelentésének Kecskemétről szóló részébe, másrészt a város közvilágítási tenderének dokumentumaiba. Kecskemét ellenzéki önkormányzati képviselői ugyanis ma tízre kértek időpontot, hogy közösen megnézzék az OLAF-jelentést, hozzájuk akartak csatlakozni az összellenzéki bizottság tagjai.

Noha Kecskemét jegyzője meg kívánta tagadni a betekintést, az ellenzéki képviselők alanyi jogukra hivatkozva mégis vitába szálltak azért, hogy megkapják a törvény szerint nekik alanyi jogon járó tájékoztatást, továbbá hogy elmagyarázzák a kormánypártok által uralt önkormányzatnak, miért is sántít durván az érvelésük.

Az ülést a Mérce.hu élőben közvetítette:

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.