Kartellgyanú miatt vizsgálat indult CT-ügyben

július 17. 17:51

Arról a közbeszerzésről szól, amelyen az OKI-t is érinti.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálja azt a közbeszerzést, amelynek keretében a Heim Pál Gyermekkórház 2015-ben CT-készüléket, az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) pedig röntgent vásárolhatott – írja a HírTV portálja. Az ügynek azért van jelentősége, mert nemrég derült ki, hogy az OKI-ban nincs CT, és emiatt heti 8-10 alkalommal nyitott mellkassal kell átszállítani betegeket más kórházba. A gyermekeket a Heim Pál Gyermekkórház, a felnőtteket a Szent István Kórház fogadja komputertomográfiára. Egy 12 éves kislány – akit szintén nyitott mellkassal kellett szállítani – meghalt, Ofner Péter OKI-főigazgató szerint mindazonáltal ehhez semmi köze nem volt annak, hogy a kórházában nincs CT.

CT-szerelés egy magyar kórházban. Ígéretet már kaptak
Fotó: Népszabadság-archív / Teknős Miklós

A GVH vizsgálata nem erről az ügyről szól, hanem arról, hogy a kilencmilliárdos tavalyelőtti KEOP-5.6.0/E/15 sorszámú, EU-s pénzről szóló pályázaton részt vevő cégek, köztük a Siemens Healthcare Kft., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., illetve a Philips Magyarország egyeztetett és információkat osztott meg egymással, és ezzel befolyásolta a közbeszerzési eljárások ajánlatait és eredményét. A GVH szerint mindezt – a kartellezés és a túlárazás gyanúját – bizonyítékok is alátámasztják. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, becslése szerint a CT és a röntgen kétszer annyiba került, mint kellett volna. A forgatókönyv – tette hozzá – ugyanúgy nézhetett ki, mint több korábbi esetben:  „A pályázatok kiírásakor gyakran ott van a döntéshozók között az, aki a pályázatot írja, akár egy pályázatíró tulajdonosaként. A pályázatíró-döntéshozó feladata az, hogy haveri cégeket juttasson pozícióba, nekik juttasson uniós pénzeket és ebbe bevonjon közhasznú intézményeket, jelen esetben kórházakat. Ahelyett, hogy a pályázaton induló vállalkozók kérnének segítséget a pályázatírótól, ő keresi meg a leendő kuncsaftokat (önkormányzatokat, kórházakat) azzal, hogy elintéz nekik valamilyen beruházást, de csak akkor, ha ő hozhatja a beszállítót, vagyis a haveri céget” – mesélte a politikus.

Egyébként nem is kifejezetten egészségügyhöz kapcsolódó pályázatokról volt szó, az EU eredetileg energetikai fejlesztésekre adta a pénzt. A kiírásban az szerepelt, hogy a beszerzés célja a kórházak energiatakarékossága. A CT-t és a röntgent a két kórház rendben megkapta. A GVH még tavaly áprilisban indította el a vizsgálatot. Huszonegy cég ellen indították el a versenyfelügyeleti eljárást, és  feljelentést is tettek.

Ami az OKI körül kirobbant botrányt illeti, az ígéretek szerint a kórház még ebben az évben vehet egy CT-t. Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter korábban azt állította, hogy a Heim Pál Gyermekkórházba az Orbán-kormány jóvoltából került, de ez nem igaz, az egészségügyi intézmény 2004 óta magáénak tudhat egyet.

Magyarországon jelenleg 104 CT-készülék működik. Mindegyikük csúcsra van járatva, a betegek nagy száma miatt szinte folyamatosan használják őket.