Karádon is uniós támogatásból építkezett az izsáki polgármester

január 27. 12:18

Mondok József izsáki fideszes polgármesterről a napokban derült ki, hogy egy olyan vadászházban lakik, amit uniós pénzből épített a Bács-Kiskun megyei településen. Az Index szerint a polgármester egy másik faluban is uniós pénzből húzott fel egy vendégházat, amit a helyiek sem ismernek szálláshelyként, és amit az interenten sem hirdetnek.

A 444.hu írta meg: 2014-ben a polgármester egyik cége, a Mondok Kft. EU-s forrásra pályázott a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán, és nyertek is 35 millió forintot egy vadászház építésére. Mondok, izsáki polgármesterként még tagja is volt a helyi pályázati tervezést irányító Dunamellék LEADER-egyesület bírálóbizottságának.

Az Izsák határában álló vadászpanziót nem sokkal később nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de a helyiek szerint Mondokék soha nem hirdették, hogy az ingatlanba vendégeket várnak, és az interneten ma sincsen nyoma az izsáki önkormányzati jegyzéken kívül sehol, hogy a vadászházban meg lehetne szállni.

A helyiek szerint ennek az az oka, hogy a polgármester egyszerűen beköltözött az EU-s támogatásból épített vadászházba. Mondok József az N1 Tv-nek elismerte, hogy az uniós pénzből épített vadászpanziójában lakik, a Baon.hu-nak viszont tagadta, hogy ez életvitelszerűen ott élne.

Az Index szerint nem az izsáki ház az egyetlen gyanús épület, Karádon is van egy, amely több EU-s támogatást kapott. Mondoknak a fiával együtt vitt cége, az Agro-Wild mintegy 50 millió forint EU-s pénzt nyert a „Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. Úmvp III. tengelyes pályázat” keretében.

Panzióra kapták a pénzt, de a portál szerint több dolog is minimum gyanús:


  • A megkérdezett helyiek nem ismerik szálláshelyként, kitáblázva sincs

  • Nincs honlapja, az online foglalási oldalak sem ismerik szállásként

  • Mondok József nagygazdálkodó Karádon, és a cége, a Karádi Mezőgazdasági Zrt. ugyanoda van bejegyezve, mint az Agro-Wild, és az irodaépület pár méterre van a vendégháztól, ugyanazon a telken


A ház ajtaján az Index  munkatársa egy A4-es lapot talált, mely szerint a vendégház áprilisig felújítás miatt zárva. Belépve a Karádi Mezőgazdasági Zrt. irodaépületébe egy telefonbeszélgetést hallott: „Azt mondjam, hogy ez egy másik cég? Hogy nem tudok semmit? Hogy hozzád nem adhatok telefonszámot?” Ezután egy nő lépett ki, és közölte: sajnos nem tud segíteni, nem tud semmit a vadászházról, mert az másik cég ügye, és telefonszámot sem tud adni a tulajdonoshoz. A nő állítása szerint igenis szálláshely a panzió, és most csőtörés miatt újítják fel.