Kampányt akartak indítani, hogy a józsefvárosiak ne adják el a szavazatukat, de a fideszes önkormányzat nem engedte

2018. június 15., 19:05

Szerző:

Az ahang.hu platform és a Khetane Egyesület a helyi roma közösség politikai tudatosságát elősegítő kampányt szervez „Ne add el a szavazatod!” címmel. Két tervezett eseményükhöz, június 23-ra és július 6-ra kértek engedélyt a józsefvárosi önkormányzattól közterület használatára. Engedélyt nem kaptak, a telefonos érdeklődéskor furcsa választ adott az alpolgármester – írja a Mérce.

Balogh Lajos, a Khetane közösségszervezőjének állítása szerint a kerület alpolgármestere, Sántha Péterné telefonon jelezte neki, hogy ezt nem fogják engedélyezni. Írásban is kért Balogh engedélyt a közterület használatára, de erre az önkormányzat nem reagált. 

Amikor Balogh telefonon érdeklődött, Sántha Péterné alpolgármester állítólag arra kérte őt, hogy ne feszegesse tovább a témát és hagyja abba a szervezést a kerületben.

Fotó: Wikipédia

Balogh elmondása szerint Sántha arra hivatkozott, hogy a Fidesz csendes kampányt tervezett, amelybebe két nappal a választások előtt egy ekkora esemény nem férne bele. Azt is kijelentette Baloghnak, hogy a kérelmet nem tudják támogatni.

A nyolcadik kerületi romáknak szóló rendezvény célja, hogy a helyi közösséget mobilizálja és elősegítse politikai tudatosságát a július 8-i időközi kerületi önkormányzati választások előtt. A két, kimondottan pártfüggetlen rendezvényen koncertek, beszélgetések és fórumok lettek volna. Balogh levelében azt írta, hogy a demokratikus rendet szeretnénk erősíteni.