Júliusig még minden választópolgár ellenőriztetheti, hogy visszaéltek-e aláírásával

2018. március 10., 09:37

Szerző:

A választópolgárok egészen július elejéig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól, mely jelölt ívén szerepel az ajánlásuk. Erre azért lehet szükség, mert egy választópolgár ugyan választókerületének több jelöltjét is ajánlhatja, de egy jelöltet csak egyszer. Így kérésre az irodák meg tudják mondani, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek. Könnyen kiderülhet, hogy olyanok is használták az aláírásunkat, akinek egyébként le sem adtuk:

Például – mint megírtuk – Lévai Katalin azért nem indulhat el végül Zuglóban, mert a helyi választási bizottságnak feltűnt, hogy ajánlóívein több esetben ugyanazok a választók ugyanolyan sorrendben szerepelnek, mint a Fidesz jelöltjének ívein. Mindez többszörösen felveti a választás rendje elleni bűncselekmények gyanúját, ahogyan a személyes adatokkal való visszaélését is.

A választópolgárok a lakóhelyük szerinti egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől kérhetik a tájékoztatást. Ezt e-mailben vagy postán meg lehet tenni. Segítségképpen a TASZ ehhez egy mintalevelet is készített. 

Hollik István aláírást gyűjt – egy idős embert látogatott meg lakásán

Az áprilisi választásra hétfő délután 4 óráig lehetett jelöltet ajánlani. A választási irodáknak három napjuk volt az ajánlások ellenőrzésére, a választási bizottságok ezt követően döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Ennek határideje hivatalosan pénteken éjfélkor járt le, ám az adatok véglegesítéséig még jogorvoslati határidőket is figyelembe kell venni.

A választási irodák az ajánlások ellenőrzésekor rögzítik a választási informatikai rendszerben, hogy a választópolgár ajánlott-e jelöltet, és ha igen, melyiket. Azonban a választási iroda az ajánlóíveken szereplő személyes adatok közül az érintett kérelmére csak azokról köteles tájékoztatást adni, amelyeket ellenőrzött. Az irodák csak addig folytatják a tételes ellenőrzést, amíg az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot, azaz az érvényes ötszáz ajánlást. 

Az ajánlóíveket az illetékes választási irodának a szavazást követő 90. nap utáni munkanapon – július 9-én – kell megsemmisítenie, eddig lehet tájékoztatást kérni az irodától. Amennyiben felmerül az ajánlással visszaélés lehetősége, a választópolgár ügyével a nyomozóhatósághoz fordulhat.