Juhász Péter és pártja is együtt tüntet a Jobbikkal

2017. december 13., 07:51

Szerző:

Nemcsak az LMP és a Momentum Mozgalom, de az Együtt is ott lesz a Jobbik pénteki tüntetésén. Juhász Péter pártelnök a Facebookon azzal magyarázta mindezt: „A Jobbik pártfinanszírozási megoldása elfogadhatatlan. Az ilyen megoldásokért kirótt büntetés jogos és szükséges. Azonban tűrhetetlen az a kettős mérce és diszkriminatív jogalkalmazás, ami a Fidesz egy politikai vetélytársával szemben folyik.”

Érdekes ugyanakkor, hogy az Együtt, amely szintén nem hajlandó együttműködni más demokratikus ellenzéki pártokkal, sőt Juhász Péter nyíltan az úgynevezett Új Pólus, azaz a 2010 utáni pártok szövetségének kiépítésén dolgozik, mennyire szolidáris most a Jobbikkal. Megírtuk ugyanezt az LMP és a Momentum kapcsán, hiszen a pénteki közös fáklyásmenet érdekessége nem csupán a konkrét, valóban súlyos jogállami normasértés – mégpedig hogy a Fidesz–KDNP által uralt állami hatóságok, így az Állami Számvevőszék korlátozza a demokratikus pártversenyt, hiszen a pénzbüntetéssel ellehetetlenítheti a Jobbik jövő évi választáson való indulását –, hanem hogy míg a Közös Ország Mozgalom által, épp a demokratikus és egyenlő esélyeket biztosító választási rendszer ügyében életre keltett ellenzéki együttműködésben a Jobbik egyáltalán nem vett részt, majd pedig a Momentum Mozgalom és az LMP is elállt attól, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közösen ünnepeljenek, illetve tüntessenek október 23-án, e három párt demonstrációs együttműködésének semmiféle akadálya nincs.

Ennek azért is jelentősége lehet, hiszen – mint szintén megírtuk – Vona nemrégiben épp e két pártot udvarolta körbe s nevezte meg lehetséges partnerként egy jövőbeni kormánykoalícióban. Azt a két pártot, amelyek nem utasították el élből ezt a felvetést, s amelyek eközben más, nem szélsőjobboldali eszméket hirdető politikai formációkkal semmiféle közösséget nem kívánnak vállalni. Kérdéses, hogy az Együtt most ide kívánja-e pozicionálni magát, miután szakítottak a Párbeszéddel, mert annak társelnöke, Karácsony Gergely egy baloldali, szociáldemokrata összefogás mellett hitet téve nyitottságát fejezte ki az MSZP felé. A szocialisták támogatják is Karácsony miniszterelnök-jelölését.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.