Jön a lex Czeglédy, a Fidesz korlátozná a mentelmi jogot

Szélsőséges esetben így lehetőség nyílna a választáson indulni akarók letartóztatására.

2019. május 23., 14:50

Szerző:

A fideszes Kósa Lajos és Kocsis Máté közösen nyújt be törvénymódosítást, hogy ne élhessen mentelmi jogával olyan képviselőjelölt, aki ellen még jelölti nyilvántartásba vétel előtt indult eljárás - írja a kormányközeli Pesti Srácok.

Jelenleg egy olyan eset van az országban, amelyre ez a módosítás máris alkalmazható lenne. Czeglédy Csaba, a szombathelyi baloldali ellenzék korábbi vezetője ellen indult eljárás bűnszervezetben elkövetett csalás gyanújával, ám miután a DK felvette a volt képviselőt az európai parlamenti választási listájára, így automatikusan mentelmi jogot kapott. Ilyenkor a Nemzeti Választási Bizottságnál még megtámadható a mentelmi jog, ezt meg is próbálták, de a bizottság nem fosztotta meg végül attól Czeglédyt.

Czeglédy Csaba

Ezen a Fidesz ki is akadt, és a fentebbi körülményeket figyelembe véve aligha képzelhető el, hogy ne Czeglédy miatt nyújtanák be az egyébként kétharmados többséget igénylő módosítást. Czeglédy ellen egyelőre megszüntették az eljárást.

A mentelmi jog lényege – az ártatlanság vélelmével szoros összefüggésben –, hogy egyfajta demokratikus biztosítékként védje a jelölteket az esetleges koncepciós eljárásoktól, amelyekkel korlátozni tudják őket a kampányidőszakban (például a letartóztatásoktól). Ez egy kimondottan fontos biztosíték, amelyet korlátozni szeretne a Fidesz.

Természetesen lehet, hogy végül Czeglédyről bebizonyosodik, hogy csalást követett el, de ugyanez igaz lehet a fordítottjára is, azaz felmenthetik. Addig viszont mentelmi jog illeti meg, hacsak az NVB másként nem dönt. Az pedig nem döntött másként.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.