Jeszenszky Géza: Teljesen abnormális volt, hogy évekig nem volt amerikai-magyar kapcsolat

2018. május 29., 12:32

Szerző:

Éppen ideje, hogy egy ilyen találkozó létrejöjjön – mondta a Klubrádió műsorában Jeszenszky Géza az Antall-kormány külügyminisztere, történész, egyetemi tanár, egykori washingtoni nagykövet a Szijjártó Péter és amerikai kollégája, Mike Pompeo közötti holnapi egyeztetésről.

Jeszenszky szerint ez  a találkozó nem jutalom és nem is fenyegetés vagy büntetés. – Az Egyesült Államok a legfontosabb szövetségesünk, legalábbis így kellene, hogy legyen – mondta, majd hozzátette, éppen ezért Szijjártó elődei, ő maga, Kovács László és Martonyi János is rendszeresen találkoztak külügyminiszter társukkal, így szerinte szerint az teljesen abnormális volt, hogy Barack Obama elnöksége alatt ilyen egyeztetés nem volt.

Jeszenszky úgy véli, hogy

az Egyesült Államok azért döntött az elzárkózás mellett, hátha ezzel megváltoztatja a magyar politikai irányt. – Ám ez ilyen autoriter vezetéseknél, mint a miénk, ritkán válik be, demokratáknál se nagyon működik – tette hozzá.

A volt külügyminiszter szerint a mostani választási eredmények, azaz, hogy Orbán Viktor ekkora többséggel még négy évig Magyarország vezetője, lehetett a mögött, hogy ezt az elzárkózást végül megszüntetik. – Mivel ez van, ezt kell szeretni, jó képet kell vágni hozzá és meg kell próbálni kedvességgel állni ahhoz, amit - teljes joggal – aggodalommal figyel Brüsszeltől kezdve Amerika, a nagy orosz szerelemhez – mondta.

Jeszenszky úgy véli, amikor sajnálatosan romlik az oroszok és amerikaiak viszonya, akkor nyilván ferde szemmel nézik azt az intim viszonyt, amit a magyar kormány ápol az orosz vezetéssel. Ezért ez nyilván téma lesz a mostani találkozón. – Bár Pompeót még kevéssé ismerik, minden bizonnyal udvariasabb mint magyar kollégája, így a kritikát, fenyegetést is szép szavakba fogja burkolni – véli. 

Jeszenszky említést tett a paksi fejlesztésről is, ami szerinte nem csak felesleges, de drága és pénzpazarló beruházás is, ami növelné energiafüggőségünket Oroszországgal szemben. Szót ejtetett Putyin rendszeres, szerinte furcsa látogatásairól is. –  Nem a jó viszony a probléma, hanem a függés – mondta a volt külügyér. 

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.