Jávor Benedek szerint hemzseg a bűncselekményektől az Elios-ügy

2018. június 12., 14:00

Szerző:

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője olvasta az Elios-ügyet vizsgáló OLAF-jelentést. Ennek alapján a politikus ma a Hír TV reggeli műsorában azt állította, hogy hemzseg a bűncselekményektől az Elios-ügy, számára biztossá vált, hogy visszaélés történt.

A képviselő úgy gondolja, hogy a Legfőbb Ügyészség lojális a kormánypárthoz, ezért nem emeltek vádat 2015-ben az ügyben.

– A jelentésben az áll, hogy nyolc különböző jogszabálysértést, törvénytelenséget, szabálytalanságot állapítottak meg a különböző projekteknél. Van olyan projekt, ahol különböző szabálytalanság egyszerre történt. Ezek közül szerepel az, hogy az Elioshoz köthető piaci szereplők készítették elő az önkormányzatoknál a pályázatokat, az önkormányzat akkor tudta meg, hogy közvilágítást szeretnének felújítani, amikor felbukkantak náluk az Elioshoz köthető tanácsadók

– mondta a politikus.

Jávor Benedek pénteken kapott arra lehetőséget, hogy betekintsen az Elios-aktákba az EP Költségvetés ellenőrzési bizottságának tagjaként. Ezután hétfőn bejelentette, hogy a látottak alapján egyértelmű, hogy rendszerszintű csalás folyt az Elios szinte mindegyik projektjénél. Úgy gondolja, hogy a helyi önkormányzati szinttől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségig emberek tucatjai, ha ugyan nem százai vettek részt a csalásokban (vagy legalább tudomásuk volt róla), és a visszaéléseket minimális nyomozással fel lehetett volna tárni.

– Az OLAF 8 különböző típusú szabálytalanságot állapított meg, amelyekkel a közbeszerzéseket megbundázták, a túlzóan megszorító technikai feltételektől, a szabálytalan kiírásmódosításokon, a közzétételi kötelezettségek elmulasztásán vagy a versenytársak megkérdőjelezhető kizárásán keresztül a pályáztatások szervezett, a kiírásokat is érintő elcsalásáig. A 35 vizsgált Elios-projekt mindegyik szabálytalan volt, átlagosan 5-6 törvénytelenséget is elkövettek egy-egy pályázatnál – írja közösségi oldalán.

Jávor Benedek képtelenségnek tartja azt, hogy a Legfőbb Ügyészség a szabálytalanságokból semmit nem talált az általa folytatott nyomozás során, ugyanis „ha csak átfutották a tenderdokumentációkat, nyilvánvalóak voltak a csalások”. 

Úgy véli, hogy az ügyészség a miniszterelnök családja érdekében eltussolta az ügyet, ezért hatalommal való visszaélés és bűnpártolás gyanúja miatt feljelentést tesz.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.