Jaj, dehogy mondana rosszat Orbánról a Zsidó Világkongresszus elnöke!

2018. május 19., 16:14

Szerző:

Nem ingott meg az a mély tisztelet, amelyet Orbán Viktor és a magyar nép iránt érez és soha nem nyilatkozott olyat a Soros-féle  Nyílt Társadalom Alapítvány kicsinálása kapcsán, amit neki tulajdonítanak, ami miatt Orbán sértődött levelet küldött neki – sietett reagálni Ronald S. Lauder a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. (Nemhogy nem nyilatkozott olyat, de a véleménye éppen azzal ellentétes.) Még arra is megkérte Havasi Bertalant, Orbán sajtófőnökét, hogy válaszlevelét ismertesse meg a magyar közvéleménnyel. Havasi persze az MTI-n keresztül sietett is eleget tenni a kérésnek. 

A Die Presse című osztrák lepben jelent meg Lauder (most megtagadott) nyilatkozata, miszerint a Zsidó Világkongresszus is bírálja Orbán Viktort. A lap szerint Lauder közölte, hogy a Nyílt társadalom Alapítván elköltözése aggodalommal tölti el, és nem érti, miért nem tud engedékenyebb lenni a miniszterelnök a nagy választási győzelem birtokában. Lauder kifejtette: nem kell mindennel egyetérteni, amit az OSF és annak alapítója, Soros György képvisel vagy tesz. Ám az nem járja, hogy így bánjanak valakivel és elűzzék az általa létrehozott szervezetet, miközben az illető ennyit tett a demokráciáért a térségben. Soros György idáig 400 millió dollárt adományozott Magyarországon, ugyanakkor Orbán semmivel sem igazolta a Soros elleni vádakat. 

Orbán Viktor és Ronald Lauder találkozója New Yorkban 2015-ben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Orbán erre reagáló levelében azt írta, hogy „az alapítványt és annak alapítóját személyes felelősség terheli az európai antiszemitizmus növekedéséért is. Olyan személyeket is bejuttatott a migránsok között Európába, akiknek politikai és vallási nézetei érzékelhető mértékben megnövelték a zsidó közösségek veszélyeztetettségét. Ezzel szemben Magyarország és annak kormánya az európai zsidó közösségeket is védi, amikor megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen bejutását az Európai Unió területére".

„Elvárunk az óceán másik, biztonságosabb részén élő zsidó vezetőktől több éleslátást és együttérzést, a nyilvánosság elé tárt véleményükben több tényszerűséget, tiszteletet és méltányosságot" – írta levele végén „fogyatkozó reménységgel" Orbán Viktor. Szerencsére a reménység az utolsó pillanatban visszatérhetett.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.