Csodákból élünk – Iványi Gábor: Tévedés, hogy Orbán Viktor bármit megtehet ellenem

Hasonlóan az előző oldalon röviden ismertetett Adventi nyilatkozathoz – amelynek egyik aláírója Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke –, magának az 1981-ben alapított, egyházi státusszal elismert szervezetnek a kálváriáját sem követi már különösebb sajtófigyelem. Pedig az egyházi jogaitól 2011-ben megfosztott közösség mellett három alkotmánybírósági döntés, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar államot elmarasztaló ítélete és nemkülönben az Egyesült Államok kormányának figyelmeztetése áll. A kormány mindezek ellenére sem hajlandó visszaadni Iványiék jogait és a jogfosztásból eredő, immár több milliárdos elmaradt támogatását sem. Akkor hogyan tudja fenntartani kiterjedt intézményrendszerét a hozzá köthető alapítványokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együtt? Többtételes válasz következik Iványi Gáborral készített interjúnkban.

2020. január 14., 06:12

Szerző:

– Mi ez a csend, miért nem szólnak a dobok ennyi jog- és törvénysértés okán, amit a magyar kormány követ el a vallási életbe való beavatkozással?

– Akiket nem érintett hátrányosan a 2011-es egyházügyi törvény, és élvezik a kormány elismerését, támogatását, lapítanak. Egyébként pedig a szolidaritás nulla. Akik pedig – hozzánk hasonlóan – érintettek, inkább meghúzódnak, abban reménykednek, ha kegyesen tekint le rájuk a hatalom, jobbra fordul a sorsuk. Egyébként a kormány számított arra, hogy a tiltakozások elhalványulnak, a demonstrálók kifáradnak, már az uniós intézmények sem veszik elő újra ezt az ügyet. Mi azonban nem fáradunk el. Az említett Adventi nyilatkozatot is azért adtuk ki, hogy jelezzük, nem nyugszunk bele abba, hogy ez a kormány jogokat ad-vesz, központosít, mindent az ellenőrzése alá akar vonni és súlyosan sérti a felvilágosodás óta sérthetetlennek tartott vallás- és szólásszabadságot. Orbán Viktor azért haragudott meg rám, mert korábban le mertem írni, hogy abban a hatalmi arroganciában, amit ő gyakorol, én a fasizmus jeleit vélem fölfedezni. Tévedés viszont, hogy ha én bármit is gondolok, mondok a miniszterelnökről, akkor ő bármit megtehet ellenem. Nem, a jogainkat akkor sem veheti el, ha nem tetszik neki, amit én mondok, gondolok.

Fotó: Bazánth Ivola

– Akkor reménytelennek látja, hogy visszaszerzi a közössége az egyházi jogokat?

– Amíg a Fidesz, illetve Orbán kormányoz, addig biztosan nem. Bebetonozták a helyzetünket, ugyanis azok a volt egyházak, amelyek önként vállalták azt a megaláztatást, hogy egyesületté alakultak, elvileg visszaszerezhetnék eredeti státuszukat, csak ehhez bejárhatatlan utakat kellene megtenni. Például első lépcsőben fel kellene mutatni többezres támogatói kört. Már itt megbukik a dolog, hiszen tőlünk elvették az szja egyszázalékos felajánlásának jogát, ezzel már nem is tudjuk teljesíteni az előbbi feltételt. Ha mégis, akkor azt kellene vállalnunk, hogy sem más hazai, sem külföldi forrást nem veszünk igénybe. Ez teljesen abszurd, hiszen akkor nem léteznénk, akkor be kellene szüntetnünk a társadalmilag egyébként hasznos és éppen a kormány nem teljesített vállalásait pótló szociális, oktatási tevékenységünket. Vagyis meg kellene szüntetni a működésünket. Végső soron ha ezt az őrültséget is teljesítenénk, a parlament még ezután döntene a Fidesz kétharmadával, hogy hajlandó-e visszaadni az egyházi státuszt.

– Jó, ezt ne is folytassuk, értelmetlen törvényeket nem lehet betartani…

– Mi folytatjuk bizony, mert újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk. A jogászaink most készítik elő az iratokat.

– Tizenhét szociális intézményt működtetnek, a hajléktalanszállótól az ötvenegy aktív és tizenöt sürgősségi ágyas kórházon át a menekültellátásig, huszonegy iskolájuk van a Wesley János Lelkészképző Főiskolától a felsődobszai óvodáig, öt idősotthont tartanak fenn országszerte. A szegények, az elesettek, a védtelen emberek egyháza a MET. Közülük sokan mégis a regnáló hatalmat támogatják, amit – és ezt ön is említette már többször – a szegény ember örök függő helyzete magyaráz. Lehet, az önök kliensei közül is sokan a Fideszre szavaznak?

– Abszolút lehetséges. A Fideszre, a Jobbikra, attól függően, hogy milyen vezetés van az adott településen. Érdekes megfigyelni például, hogy a romák mindig ahhoz az egyházhoz tartoznak, amelyik a lakóhelyükön dominál. Tehát nincs egységes vallásuk. Így van ez a nehéz helyzetben lévő emberek esetén a politikai választás kérdésében is. A szegények mindig alkalmazkodnak, és ezt nem szabad nehezményezni. Az az igazság, ha nem lennének ekkora igazságtalanságok, ilyen diszkrimináció, ami a szegényeket és a Fidesz-kormány által lesajnált, illetve lenyomott oktatási, szellemi – kulturális és tudományos – élet tagjait érinti, talán én sem protestálnék. Talán megmaradnék a hitoktatásnál, a prédikálásnál, és magánemberként olvasgatnám az újságokat. De nem tehetem, amíg ez a rombolás zajlik.

– Bocsánat, Orbán Viktor szerint itt a keresztény szabadság szellemében éppen hogy építkezés zajlik.

– Ez az, ami ellen fel kell szólalnom. E politikai lózung semmilyen kapcsolatban nincs az evangéliummal, a Bibliával. Az evangéliumi Jézus egy zsidó rabbi, aki azt mondja, hogy nem akar a törvényeken változtatni, és amit ő mond például menekültügyben, az az egyik legérzékenyebb, máig hatályban lévő mózesi törvény: szeretni kell az idegent, mint az édestestvérünket.

– Azért azt önnek is be kell látnia, hogy a politikában nem lehet ilyen mózesi tanokkal működni, kormányozni. A menekültek özöne veszélyeket is hoz magával, szelektálni, irányítani, minősíteni kell…

– Ez az ókorban is így volt. Akkor is volt titkosszolgálat, akkor is veszélyt jelentett a kémek beszivárgása, védeni kellett a helyi érdekeket. Nem arról beszélek, hogy kontroll, ellenőrzés nélkül kell beengedni a menekülőket, sőt! De én ott voltam a déli határon, láttam, mit műveltek Orbánék a menekültekkel. Számolatlanul, minden ellenőrzés nélkül terelték őket fel a vonatokra, a buszokra, és szállították őket tömegével a nyugati határra, hogy majd az osztrákok vagy a németek végezzék el az ellenőrzést, az emberek azonosítását és a menekültügyeik elbírálását. Ez nem evangéliumi tett, ez nem védhető.

– A kormány szemében az is nagyméretű szálka lehet, hogy önök fenntartanak egy menekültszállót.

– Igen, és most is van ott huszonvalahány ember, aki a halál torkából jött. Többségüket pedig éppen a bevándorlási hivatal küldi hozzánk, mert nem tudnak mit kezdeni velük.

Fotó: Bazánth Ivola

– A menekültellenes kormány hivatala veszi igénybe az önök segítségét?

– Igen, és egy árva fillért nem kapunk az ellátásukért. Említhetném a kórházunkat is. Ide is küld az állami egészségügyi szolgálat nehezen kezelhető vagy éppen elmebetegeket. Elmeorvosi és klinikai-pszichiátriai ellátást biztosítunk számukra, de ezért sem fizet az állam nekünk semmit. Az is beszédes volt, amikor az ÁNTSZ bezárta a fertőtlenítő állomását, és bár átadta a Máltai Szeretetszolgálatnak, de ők évekig nem tudták ellátni a feladatot, ezért hozzánk küldték az embereket. Naponta ötven-hatvanan jöttek, és mi tettük, amit nekik kellett volna, szintén ingyen.

– Meddig tudják fenntartani ezt az egész hálózatot?

– Nem tudom.

– Most még működik minden?

– Igen, egyelőre, ha nehezen is, de működünk. Persze ehhez sok segítség érkezik. Vannak adományok, a két doboz májkonzervtől kezdve a pénzügyi támogatásig. Bokros Lajos például minden hónapban egy-egymillió forint adományt gyűjt össze nekünk, de havonta körülbelül ötvenmillió forintra van szükségünk ahhoz, hogy az alkalmazottainkat fizetni tudjuk. Csodákból élünk. Mózes sem tudta előre, hogy negyven évig fognak vándorolni, ő is csak arra figyelt, hogy a másnap rendben legyen. Mi is így vagyunk ezzel, nem akarjuk elengedni a hajléktalanjainkat, az öregeinket, a betegeinket, a gyerekeinket, és remélem, másoknak ez hitet ad, hogy legyenek kitartók.

– Negyven év helyett elégedjünk meg kétévnyi prognózissal. 2022-ig kitartanak?

– Holnapig is alig látok előre. Megtanultam egy napban gondolkodni. De a mögöttünk lévő hanuka ünnepe is arra tanít, hogy az egy napra való olaj csodálatos módon nyolc napig kitartott.

Még tavaly novemberben vált ismertté, hogy Magyarországon is bevezetik az egynapos matricát. Építési és Közlekedési Minisztérium most nyilvánosságra hozta, hogy mikortól lesz kapható, illetve mennyibe fog kerülni – írja az economx.hu.