Itt a törvénymódosítás, az Orbán-kormány ezentúl szabadon strómani kézre játszhatja az állami vagyont

2018. július 4., 10:13

Szerző:

Egy törvénymódosítás mellé csempészett, szokás szerint egyéni indítványként benyújtott fideszes javaslat szerint az Orbán-kormány ezentúl bárkit kinevezhetne az állami társaságok tulajdonosi joggyakorlójának. Ha elfogadják a törvényt, azt már csak kétharmaddal lehet módosítani – írja a Népszava.

Az állami cégek tulajdonosi jogait a jelenlegi szabályok szerint leginkább a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi törvény ezt kibővíti a miniszterekre, a központi költségvetési szervekre, valamint a 100 százalékban állami gazdálkodó szervekre és cégekre. 

A fideszes Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ezt most kiegészítené azzal, hogy az állam tulajdonosi jogait az eddig nem nevesített, a kormány egyedi határozatában meghatározott személy is képviselheti. A Nemzeti Ménesbirtokról szóló törvénynek azt a kitételét is törölnék, miszerint  a gazdaság feletti tulajdonosi jogokat az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja.

A portál azt írja, hogy

a képviselő szerint azért indokolt a módosítás, mert szükség van rá.

A keddi parlamenti vitában Fónagy János, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára azért tartotta szükségesnek a javaslatot, hogy a legmagasabb szakmaiság alapján választhassanak ki személyeket vagy intézményeket a szerepre.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ellenzék támadta a módosítást, úgy látják, hogy a konkrét joggyakorlók meghatározását a kormány saját hatáskörébe vonja, ami ezzel teljes mértékben kikerül az Országgyűlés hatásköre alól. A szocialista Varga László szerint a módosítás jelen formájában megnyitja az utat arra, hogy az állami vagyon felett különböző fideszes érdekcsoportok vegyék át az irányítást. Hangsúlyozta, hogy a módosítás jelentőségéhez képest rendkívüli elnagyolt. A DK-s Varju László kijelentette, hogy a kormány megint lebukott, és ez a módosítás is azt mutatja, hogy az állami vagyon lenyúlására játszik.

Szinte valamennyi ellenzéki felszólaló megjegyezte, hogy nem csodálkoznának, ha a kormány által kijelölt új tulajdonosi joggyakorlók néhány kiemelt állami cég esetében Mészáros Lőrinc lekötelezettjei lesznek.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.