Itt a lista a rendszerváltás előtti állambiztonsággal együttműködő országgyűlési képviselőkről

2017. december 11., 12:20

Szerző:

Harminchat olyan politikus ült a rendszerváltás utáni első országgyűlés képviselői között, aki szerepelt az 1990 előtti állambiztonság nyilvántartásában – leplezi le új könyvében Ungváry Krisztián. A történész kutatásainak eredményét frissen megjelent könyvében közölte, az Index összesítette.

A történész a kutatásából arra jött rá, hogy jóval kevesebben voltak azok, akik a szó valódi értelmében ügynökök lehettek. Arról is ír, annak, hogy 1990 után nem hozták nyilvánosságra az ügynökaktákat, leginkább az volt a célja, hogy az így lebegtetett ügynökváddal bárkit meg tudjon zsarolni a hatalom. A szembenézés hiánya című kötet szerint a helyzet azóta sem javult.

Boross Péter belügyminiszter, Antall József miniszterelnök és Kupa Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Antall25.hu

Az Index emlékeztet Torgyán József és Csurka István esetére, akiket a korabeli sajtó a híres borítékos ügy kapcsán azzal vádolt meg, hogy együttműködtek az állambiztonsággal. A mostani iratokból is kiderül (Torgyán korábban a Magyar Fórumban mesélt a beszervezési kísérletéről), hogy egyikük sem volt ügynök. Akkoriban azonban ez egy eszköz volt. Antall József miniszterelnök maga világíttatta át a számára kellemetlen szövetségeseit, aztán az eredményt egy borítékban átadta az adott embernek. Ezután megindult a szivárogtatás, de tetszőleges tartalommal.  Bármit lehetett mondani vagy sejtetni az illetőről.

A történész szerint az iratoknak elsősorban ezért nem teremtették meg a nagyobb nyilvánosságát, mert így a politikának le kellett volna mondania egy zsarolási fegyverről.

Ungváry hangsúlyozza, hogy a 36 érintett politikus közül a legtöbben a szó valódi értelmében nem voltak ügynökök, érdemi tevékenységet nem végeztek, jelentést nem írtak. A lista ide kattintva megtekinthető az indexen, párteloszlás szerint pedig így néz ki:

  • FKGP: 8 fő;
  • MDF: 5 fő;
  • SZDSZ: 3 fő;
  • MSZP: 2 fő;
  • KDNP: 2 fő.

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.