Itt a kívánságlista, a tízparancsolat helyett ezt várják Kásler Miklóstól az orvosok

2018. május 29., 20:31

Szerző:

A hétvégén a Magyar Orvosi Kamara is benyújtotta a maga hat pontos kívánságlistáját az egészségügyért is felelős tárca, T Enmmi új vezetésének – erről maga Éger István, aMOK elnöke számolt be a sajtónak kedden. 

Íme a lista:

  • Már ettől az évtől 660 milliárdos többlet forrást kérnek az egészségügyi közkiadásokra. Az összeg egyik felét bérekre, a másik felét a kórházak konszolidációjára költetnék a kormányzattal.
  • Elvárják, hogy az eddigieknél gyorsabb ütemben emelkedjenek a bérek, ez paraszolvencia megtiltásának is  elengedhetetlen feltétele.
Fotó: Bazánth Ivola
  • Rögzíttetnék az alaptörvényben, hogy az egészségügyi közkiadásokra mindenkor a GDP 6,5 százalékát kell biztosítani.
  • Ragaszkodnak ahhoz is, hogy illesszék a Nemzeti Alaptantervbe a kötelező egészségtan oktatást.
  • Megkerülhetetlen lépésnek ítélik a magán és a közellátás szétválasztását, áttekinthető szabályozását is. Mint Éger István elmondta, most az a látszat, hogy a magánrendelők átvették a közfeladatokat, miközben a valóságban a súlyosabb esetekkel, a drágán kezelhető szövődményekkel a közintézményeknek kell megbirkózniuk, amelyekben viszont egyre kevesebb az orvos.
  • Az alapellátás számára pontosan leírt hatásköri listát vár el a kamara, s ennek elkészítéséhez elkerülhetetlen a szakmai kollégiumok, a szakfelügyeleti rendszer megszervezése, a független tisztiorvosi rendszer megteremtése.

Éger István mindemellett átgondolatlannak nevezte a háziorvosi törzskarton bevezetését is. Ez azt jelentené, hogy a háziorvosoknak egy új állapot felmérést kell majd a betegekről rögzíteniük július elsejétől. Csakhogy a kamara elnöke szerint ezzel szinte lehetetlent kívánnak a háziorvosoktól.

Ami az Emmit illeti, annak a vezetője, Kásler Miklós eddig a leginkább azzal a kijelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy a tízparancsolat betartásával a halálos betegségek 70-80 százalékát el lehet kerülni. Az új humánerőforrás-miniszternek, az Országos Onkológiai Intézet volt főigazgatójának a kissé hajmeresztő nézeteiről korábban több cikkben – például ebben, ebben és ebben – is megemlékeztünk már.  

(A Népszava nyomán)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.