Itt a friss, hivatalos adat, ennyi újságíró próbál megélni Magyarországon

2018. május 3., 14:13

Szerző:

Tavaly közel egymillió embert foglalkoztattak szerzőként, újságíróként vagy nyelvészként az Európai Unióban. Ezeknek csaknem fele újságíró (0,4 millió fő, vagyis az összes aktív dolgozó 0,2 százaléka). Az öt évvel ezelőttihez képest az újságírók száma az EU-ban 38 ezerrel, azaz 10 százalékkal nőtt – írja a napi.hu.

Népességarányosan a legtöbb újságíró Svédországban és Észtországban van. Szlovákia és Lengyelország pedig a legutolsó ebben a mutatóban – derül ki a jelentésből.

Magyarország a középmezőny elején szerepel a listán (a hetedik), miután közel

10 millió főre mintegy 12 900 újságíró, szerkesztő, riporter és operatőr jut.

Számszakilag a legtöbben Németországban vannak, ahol az összes foglalkoztatott 0,3 százalékát teszik ki, itthon ez az arány 0,2 százalék alatt marad. Összehasonlításképpen: a munkanélküliség Magyarországon 3,9 százalékos.)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.