Itt a frappáns válasz, miért találkozott Orbán Bécsben a Népszabadság hóhérával

2018. február 16., 15:26

Szerző:

Amikor január végén Orbán Viktor elutazott Bécsbe, egy jó kávé meghitt társaságában találkozott Heinrich Pecinával is. Először nem sikerült megmagyarázni a találkozó valódi okát. Nekiugrottak tehát másodszor is – írja a hvg.hu.

Mint ismert, Heinrich Pecina volt az az osztrák üzletember, aki 2016. október 8-án nyilvánvalóan politikai okokból  bezáratta a Népszabadságot, aztán a kiadót, a Mediaworksöt eladta Mészáros Lőrincnek. Havasi Bertalan a találkozó után az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélés a bécsi magyar nagykövetségen volt, és Pecina kezdeményezte. Az indoklás szerint „a miniszterelnök minden magyarországi médiatulajdonossal szívesen találkozik, ha találkozót kér. Találkozott az RTL tulajdonosi képviselőivel is, amikor kérték”.

Heinrich Pecina
Fotó: MTI/APA/Helmut Fohringer

A magyarázat azonban sántított, ugyanis Pecina már nem magyar médiatulajdonos. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő ezért írásbeli kérdést tett fel a találkozóval kapcsolatban. Magyar Levente, a külügy államtitkára válaszolt neki, szerinte semmilyen titkos találkozóról nincs szó, ellenben

„ha a miniszterelnöktől olyasvalaki kér találkozót, akinek a magyar gazdaságban - például a médiaiparban - érdekeltségei vannak vagy voltak, akkor a miniszterelnök ezeknek a kéréseknek eleget szokott tenni.”