Ismét kikosarazták Demeter Mártát, van olyan is, aki mandátumtolvajnak nevezte

2018. július 20., 13:58

Szerző:

A hvg.hu információi szerint ismét többen is megfúrták az LMP-s mandátummal parlamentben ülő Demeter Márta belépését a pártba. Olyan LMP-tag is van, aki egyszerűen „mandátumtolvajnak" nevezte az exszocialista képviselőjüket.

Megírtuk: Demeter egyszer már vétót kapott, ám a hvg.hu szerint a mostani megtorpedózás még nem végleges, mert az országos elnökség megmásíthatja az elutasító döntést.

A portál szerint sokan támogatják és kedvelik Demetert, többen munkabírását és hozzáállását is dicsérték. Vannak ugyanakkor az LMP-ben, akiknek egyáltalán nem tetszik egy volt MSZP-s képviselő átigazolása. A hvg.hu birtokába került ugyanis több, a párt belső fórumán kifejtett vélemény, amely elutasítja Demeter felvételét a pártba – és így formailag megvétózzák azt.

Az egyik kritizáló párttag Komlósi Csaba, országos elnökségi tag, egri önkormányzati képviselő, aki egyenesen „precedens értékűnek” nevezte a belső fórumon a szóban forgó tagfelvételt. Ő Demeter ellen foglalt állást, méghozzá elég keményen:

szabályosan kérdőre vonja Szél Bernadettéket, és az ex-szocailistát pártoló többi vezetőt, miért támogatják „az egyik mandátumtolvajt”, ha eközben a pártot elhagyó Hadházy-t a mandátumának visszaadására szólították fel.

A párton belüli szakadást jól mutatja, hogy gúnyosan azt is hozzáteszi, hogy „nincs kétsége afelől, hogy szükség esetén meg fogják tudni ezt ékes szavakkal magyarázni”. Az elnökségi tag azt is írta, hogy következetes akar maradni, márpedig Demeter esetében semmi oka megváltoztatni véleményét, ezért megismétli a vétóját.

Ismert: Demeter Márta április 8-án a párt egyéni jelöltjeként indult a budapesti 9-es választókerületben, Kőbányán, de végül a párt országos listájának 7. helyéről jutott be parlamentbe, ahol az LMP frakciójának tagja (vagyis nem volt a visszalépők között, és így kockáztatta a szocialista Burány Sándor megválasztását). Korábban az MSZP tagja volt, még az országos elnökségbe is beválasztották. A szocialisták frakcióját 2017 februárjában hagyta ott.