Irtózatosan elszaporodtak a poloskák a XVIII. kerületi pszichiátriai intézetben

2018. február 15., 18:08

Szerző:

Negyedszerre is ugyanazt a céget kérik fel egy állami fenntartású, XVIII. kerületi pszichiátriai otthonban a brutális mértékben elszaporodott ágyi poloskák kiirtására, amelyik már háromszor sikertelen volt az élősködők eltávolításában. A dolgozók mindennap 95 fokon mossák a ruháikat, voltak, akik nem bírták a körülményeket, ezért felmondtak, más öt éve retteg – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény budapesti ellátóhelye 150–200 pszichikai betegséggel küzdő embernek nyújt otthont. Nemrégiben a Hír TV számolt be arról, hogy az otthont ágyi poloskák lepték el. Van olyan beteg, aki már a csípések miatt szorul kórházi kezelésre. Akkor egy állását féltő dolgozó névtelenül nyilatkozott arról, hogy volt olyan érintett, aki bement a gyámhatósághoz, és az összecsípett karjait mutatva érzékeltette: már a dolgozók is hazaviszik a poloskákat. Ha nem fertőtlenítik gyorsan az épületet, nem lesz, aki ápolja a rászorulókat.

A lapnak  egy, szintén a neve elhallgatását kérő dolgozó arról beszélt:

„Nem vagyunk normálisak, hogy egyáltalán belépünk a kapun.”

Az illetőnek hazaérkezés után az első dolga, hogy lezárt zsákba teszi azt az utcai ruháját, amiben dolgozni jár. A munkában használt, nejlonzsákban hazavitt ruháját pedig azonnal kimossa 95 fokon. Mindezt már öt éve azért, nehogy lakásában is elterjedjenek az ágyi poloskák.

Emiatt egyre nehezebb munkaerőt találni, és a 85–150 ezer forintos nettó munkabér sem vonzó ilyen körülmények között.

A tervek szerint február 26-án kezdődik a fertőtlenítés, osztályonként.

Az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik, Rétvári Bence parlamenti államtitkár azonban csak annyit mondott a Hír TV-nek: a kórház igazgatója tudja megmondani, van-e ilyen probléma vagy nincs. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.