Iránytű Intézet: A DK lehagyta, az LMP utolérte az MSZP-t

2017. december 13., 07:10

Szerző:

Néhány hónappal a választás előtt meggyőző fölénnyel vezet a Fidesz és a KDNP, a verseny sokkal inkább az ellenzéki oldalon van – derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzet megrendelésére készült kutatásából.

A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók (azaz azok, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson, és biztosan tudják, kire szavaznak) körében a kormánypártok valamennyit még erősödni is tudtak, az októberi 49 után novemberben már 50 százalékon álltak. Bőven lemaradva, de stabilan második a Jobbik az Iránytű mérése szerint, 22 százalékos táborral. Az MSZP novemberre elveszítette harmadik helyét, ráadásul a velük állandó tárgyalásban, illetve vitában álló Demokratikus Koalícióval (DK) szemben maradtak alul. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis növelni tudta szavazóbázisát, és nyolc százalékon állt, míg a szocialisták megmaradtak hét százalékon. Ugyanezt a számot mérték egyébként az LMP-nek is.

A kisebb pártok közül a Momentum tűnt ki a maga három százalékával, az Együtt, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is csak egy-egy százalékon állt.

A teljes népességet tekintve az erősorrend hasonló, a verseny pedig a néhány százalékos szegmensben még inkább kiélezett. A kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz és a KDNP magabiztos fölénnyel vezeti a listát: ahogy októberben, novemberben is 34 százalékon álltak. A második helyen álló Jobbik is tartani tudta táborát, Vona Gábor pártját 17 százalék támogatta a teljes népességen belül. Utánuk jelentősen hátrébb, hat-hat százalékra mérték a szocialista pártot és a DK-t is, az LMP pedig hajszállal lemaradva ért el öt százalékot.

Az Iránytű mérése alapján novemberre a bizonytalanok aránya 12-ről 13 százalékra nőtt, hat százalék pedig nem akart válaszolni a kérdésekre.