Íme a Posta válasza, miért nem kézbesíti a levélcsomagokat

2017. december 8., 11:35

Szerző:

A Magyar Posta Zrt. határozottan cáfolja, hogy felsőbb utasítás lenne arra, hogy ne kézbesítse a leveleket, vagy a nemzetközi küldeményeket a címzettek postaládájába – válaszolta érdeklődésünkre a cég, amely tagadja saját dolgozójának a sajtóban megjelent állításait, miszerint annyi az Erzsébet-utalvány, hogy a túlterheltség miatt nem viszik ki házhoz az úgynevezett levélküldeményeket, csak előre megírt értesítőket dobnak be a levélszekrényekbe.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kézbesítők egy április kormányrendeletnek megfelelve  a nemzetközi közönséges leveleket a csak akkor kötelesek házhoz kézbesíteni, ha annak mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét. Ebből adódóan a 324×229×24 mm-nél nagyobb, közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzhetik, a postás ebben az esetben egy értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át – emlékeztet levelében a Posta.

A jogszabályi rendelkezést az indokolta, hogy a külföldről (főleg Távol-Keletről) érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik (jellemzően ingyenes szállítási költség mellett és miatt), csakhogy ezek túlnyomó többsége nem fér be a levélszekrénybe.

Belföldön a 324×229×24 mm-nél nagyobb küldeményeket eddig is csak csomagként lehetett feladni, ezért a kézbesítés más csomagokkal együtt történik – emlékeztetnek.

A Posta válaszában nem szerepel, de tény, hogy a kézbesítők sokszor megpróbálják kivinni a nem szabvány méretű levélküldeményeket is, de ha nem találnak otthon senkit, vissza kell vinniük a hivatalba. A karácsonyi csúcsban annyi ilyen küldemény lehet, hogy be sem férnek a postás táskájába, az értesítők helyszíni megírása meg sok időt jelent.  

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.