Így működik a „szuperkórház”: vége a gyermekorvosi képzés egyik bástyájának

2017. november 1., 14:10

Szerző:

Nemrég bemutattuk, mit is jelent az újonnan bevezetett szuperkórház fogalma Miskolcon. Akkor még nem akartak nyilatkozni az érintettek, most azonban az átalakítással megszüntetett Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) vezetője közleményben és személyesen is aggodalmairól beszélt. Az oktató-kutató és gyógyító bázis felszámolásáról, a gyermekgyógyítás egyik bástyájának ledöntéséről és arról is, hogy a szakmai utánpótlás is veszélybe kerül.   

„A hazai diabetológia egyik vezetőjeként kötelességemnek tartom tájékoztatni a tagságot azokról a változásokról, melyek Miskolcon az elmúlt hetekben történtek, és amelyek a diabetológiai ellátást is érintik. Köztudott, hogy a Velkey László professzor által alapított és általam vezetett Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) a hazai gyermekegészségügy egyik meghatározó intézménye, ezen belül a gyermekdiabetes-ellátás egyik vezető centruma is negyven éve. Miskolcon az elmúlt hetekben a kórházvezetés által olyan álláspont fogalmazódott meg, miszerint a GYEK a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházon belül mint intézet nem létezik. A kórház új, megbízott igazgatója egész pontosan úgy fogalmaz, hogy »az intézmény Szervezeti és működési szabályzatában a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ mint önálló szervezeti egység nem található«. Ennek egyenes következménye, hogy az egyes osztályok összehangolt betegellátó, oktató és tudományos munkája sem folytatható a korábban évtizedeken keresztül jól működő és modellértékű formában. A fenti álláspontot semmilyen érdemi indok nem támasztja alá, ezért az aggályokat a szakmai fórumok felé jeleztük, választ azonban nem kaptunk” – írta a Magyar Diabetes Társaságnak Barkai László professzor.

Barkai professzor

Mint azt mi is hírül adtuk, a negyvenéves múltra visszatekintő, unikális gyermekegészségügyi központot integrálták, vezetőjét 2020-ig tartó kinevezése ellenére indoklás nélkül eltávolították. Megkezdték az elmúlt évtizedekben a Velkey László alapító segítségével felépített egyedülálló oktatási, kutatási és gyógyítói bázis leépítését. A mostani lépés szembemegy a négy évtizede kitalált és felépített koncepcióval, miszerint egy országos szinten is szinte egyedülálló egység szoros együttműködésben dolgozik az egyetemmel.

Az elképzelés csupán az épületet tekinti egységesnek, ahol az egyes gyermekosztályok rendezetlen halmazként működnek. Korábban, az alapító után egymást követően három országos hírű, szakmailag is elismert vezető irányította az intézetet. Most viszont az intézetet megszüntetve, osztályait a szuperkórházba beolvasztva az egyes gyermekosztályok külön-külön működnek majd tovább. A szuperkórház szakmai változtatásai különösen annak tükrében érthetetlenek, hogy országosan súlyos gond az orvos- és nővérhiány, itt pedig stratégiailag fontos és súlyos hiányterületekről küldik el a komoly szakembereket.

„Mindezek alapján tájékoztatom a diabetológiában érintett kollégákat, hogy az ismertetett irracionális helyzettel szakmailag nem tudok egyetérteni, ahhoz nevemet nem kívánom adni, ezért úgy döntöttem, hogy távozok a miskolci kórházból. Fenntartói áthelyezéssel novembertől Egerben, a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházban folytatom klinikai munkámat, emellett a Kassai Egyetem felkérésére az Orvostudományi Kar Gyermekklinikáján »full-professorként« végzem akadémiai munkásságomat. A személyes változásoktól azonban sokkal fontosabb, hogy a hazai gyermekegészségügy egyik bástyájának ledöntése a diabetológiai ellátást is érinti. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a Magyar Diabetes Társaság szakellátó helyi minősítésnek való megfelelés, a képzés, továbbképzés egyetemi akkreditációja az egyik legnagyobb hazai gyermekdiabetológiai-ellátó helyen veszélybe kerülhet, mely a korábbi szakmai színvonal csökkenését eredményezheti” – hívta föl a figyelmet Barkai doktor.

Vagyis a „szuperkórház” létesülésével nemcsak egy nemzetközi hírű oktató-kutató és orvosi bázis szűnik meg, de egy olyan folyamat is elindul, amely ellen éppen küzd a magyar egészségügy. A professzor mostantól egy megyei kórház gyermekosztályát vezeti, a gyakorlattal összekötött orvosképzés megszűnik, illetve tudását, tapasztalatát mostantól az országhatáron kívül, Kassán kamatoztatja.

A folyamat a jövő szakembereinek képzését is veszélyezteti. Barkai professzor lapunknak elmondta: „A Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagjaként nyilván foglalkoztat, hogy mi lesz Miskolcon a diabeteszes gyerekekkel. Két munkatársam, tanítványom ott maradt, de egyikük a sürgősségi osztályt viszi, másikuk a koraszülött intenzív ellátásban vesz részt, nem nehéz megjósolni, mennyi energiájuk marad erre a munkára. Az ügyeletet már most is nehéz kiállítani, nem tudom, hová vezetnek az átalakítások. És akkor a jövőről csak annyi vészjósló adat: a változtatások óta összesen egyetlen rezidens jelentkezett az osztályra, míg korábban hét-nyolc fiatal akart jönni, akik közül hármat-négyet tudtunk felvenni. Ma már ők sem látják biztosítva itt a szakmai képzésük jövőjét.” 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.