Huszonkilencezer tonna mirelit zöldséget hívtak vissza a lisztériafertőzés miatt

2018. július 13., 16:21

Szerző:

Mintegy 29 ezer tonna mirelit zöldséget hívott vissza a forgalomból a Greenyard a bajai üzemében történt, kilenc emberéletet követelő lisztériafertőzés miatt - írja a hvg.hu.

A Nébih tájékoztatása szerint a visszahívott, gyorsfagyasztott zöldséget 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártották és Magyarországon értékesítették. A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették – közölte a Nébih. A jelentés szerint 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a bajai Greenyard Kft. magyarországi üzemében történt.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.