Húszezren jöttek át a „tutibiztos" határzáron csak tavaly, nem tudni, miféle biztonsági garanciáról beszél a kormány

Nyolcezer embert kísértek vissza Magyarország területéről Szerbiába, azaz ők sikeresen átjutottak a kerítésen, s további 11 881 esetben buktak le az ezzel próbálkozók. Arról persze a rendőrség és a kormányoldal is hallgat, hogy hányaknak sikerülhetett.

2018. február 15., 19:44

Szerző:

„Szeretnénk egyértelművé tenni: amíg ez a kormány hivatalban van, és amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, addig a kerítés állni fog" – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára még hétfőn a tompai határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kerítés jelképe annak is, hogy igenis lehetséges megvédenünk közösségeinket és kultúránkat, ugyanakkor az illegális bevándorlás elleni küzdelem szimbóluma, miközben Magyarország biztonságának garanciája. 

Azóta ezek a mondatok jelentek meg a Fidesz központi, valamint tucatnyi képviselőjelölti Facebook-oldalán, miközben köztudott az is: a Fidesz azzal kampányol, hogy az ellenzék lebontaná a határzárat, s azzal riogatja a lakosságot, hogy a máig értelmezhetetlen fogalom: azaz az illegális migránsok elözönlenék Magyarországot a kerítés nélkül.

Bakondi György, Orbán Viktor és Pintér Sándor is hiába kapaszkodik a határzárba
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ez azonban nem igaz, noha a nemzetközi jogi és humanitárius kötelezettségeinket semmibe véve a magyar kormány lényegében ellehetetleníti, hogy legálisan az országba léphessen azok, akik nyilván azért próbálkoznak a törvényes úttal (azaz illedelmesen bekopogtatnak a határon, ahogy Orbán a befogadásra érdemes menekülteket jellemezte), mert jogosan tartanak igényt menekültstátuszra, azaz védelemre szorulnak. Ilyen emberekből több ezer várakozik Szerbiában, hogy bejuthasson a magyar tranzitzónákba. Várakozhatnak is, január 23. óta ugyanis naponta két, azaz tranzitzónánként egy-egy ember juthat be az országba. Pontosabban csak munkanapokon és csupán Magyarország előszobájába. Hiszen a konténerváros még nem jelent belépési engedélyt. 

De ami ennél is fontosabb: az Orbán-kormány legális utat korlátozó lépései nemcsak az irreguláris határátlépési kísérletek számát növelhették jelentősen, de a magyar hatóságok azt is kozmetikázni próbálják a kormányoldal gyűlöletkampánya kedvéért, hogy valójában mennyire is véd a határzár. A rendőrség ugyanis az illegális migrációról szóló statisztikákban büszkén állítja: 2018-ban eddig csak 54-en kíséreltek meg ilyet, ám a hatósági honlapon szerepel egy „illegális belépési kísérletek”, valamint a „megakadályozások” és „átkísérések” számait napi bontásban szerepeltető kimutatás is, melyből kiderül: magán a határzáron ezrek jutnak át. 

Estére eltűnt ugyan a weblap nyitóoldaláról az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikája, amely alapján a 168 Óra hetilap eheti száma megírta: csak tavaly mintegy 20 ezer ember tudott átjutni a határkerítésen, ám a honlap egy rejtett szegletében még most is megtalálhatóak az ezt bizonyító adatok. Miközben az adatelhelyezési kérdések egyszerű technikai zavarról is árulkodhatnak, a diagramok alapján azonban az egyértelmű: a minden elemében hazug kormányzati menekültkommunikáció egy újabb eleme bukott el, hiszen:

a határkerítés nem véd semmitől.

A kabinet 2016 júliusával bevezette a visszakísérés lehetőségét, amely szakemberek szerint súlyos nemzetközi jogsértést és biztonsági kockázatot is jelent. A magyar hatóságok ugyanis hivatalos nyilvántartásba vétel, így a személyazonosság bárminemű ellenőrzése nélkül „teszik vissza" a szerb határon azokat a jogellenesen az országban tartózkodó külföldieket, akiket elfognak az országban – bárhol, nemcsak a kerítés tövében, amikor épp áttörnének azon. Az „illegális belépési kísérletekre” vonatkozó adathalmaz ugyan rafináltan található meg a rendőrségi honlapon, de kisebb kutatómunka után kiderül: csak tavaly több mint húszezer esetben alkalmazták ezt a módszert a hatóságok. A próbálkozók közel fele átjutott a határzáron, ám azt nem tudni, hol fogták el őket, ami annyit tesz, hogy a kerítés aligha garancia bármire is. 

Illegális belépési kísérletek száma 2017-ben

Január 3102

Február 3233

Március 997

Április 145

Május 725

Június 1735

Július 1573

Augusztus 2175

Szeptember 1932

Október 1396

November 1986

December 1100

Összesen: 20099

A visszakísérések száma 2017-ben

Január 1423

Február 1050

Március 350

Április 118

Május 330

Június 711

Július 725

Augusztus 1237

Szeptember 1098

Október 687

November 869

December 538

Összesen: 8218 

Ez a szám márpedig kizárólag azokra vonatkozik, akik sikeresen átjutottak a kerítésen, s az ország bármely pontján ezután elfogták őket, majd egyszerűen kitették a szerb határon, bárminemű biztonsági vagy egyéb ellenőrzés, de akár a menedékjogi kérelmeik befogadása nélkül – holott vélhető, hogy sok elkeseredett határsértő korábban hónapokat várakozott embertelen körülmények között, s közben jogosult lenne Magyarország védelmére.

És a határkerítés tömeges áttörése hasonlóképp folytatódik idén is, hiszen a kormányzati kommunikációs hadjárattal némileg ellentmond, hogy csak az elmúlt harminc napban ez történt:

Illegális határátlépés megakadályozás átkísérés szerb szakasz 2018. 02. 14.

Mindez azt is megmutatja, hogy nemcsak hogy nem véd, vagy nem igazán riaszt el – vélhetően persze lehet riasztó hatása a magyar kormány hozzáállásával együtt –, hanem a határzáron sok-sok ezer ember úgy is átjuthatott már, hogy a magyar hatóságok azt egyáltalán, semmilyen módon nem észlelték. Ellenben azokat, akik védelemre szorulnának, s jóhiszeműen várakoznak a legális belépésre a szerb határon, a tranzitzónák kapunál, az Orbán-kormány válogatott módokon kínozza.

Minderről a 168 Óra hetilap csütörtökön megjelent cikkében bővebben is olvashatnak.