Hozzászólni sem volt hajlandó saját államtitkárához Kásler Miklós

2018. október 3., 13:06

Szerző:

Az utóbbi időben annyira elmérgesedett a viszony a nemrég a lemondását beadó Nagy Anikó egészségügyi államtitkár és felettese, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere között, hogy az utóbbi időben már nem is nagyon álltak szóba egymással - írta a Népszava.

168 Óra is beszámolt róla, hogy Nagy Anikó kedden október 12-i hatállyal lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a kormányfő elfogadta-e az államtitkár döntését, de az államtitkár azzal indokolta a felmondását, hogy gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni, visszatérne főigazgatóként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe, ám távozása hátterében más is áll.

Nagy Anikó
Fotó: weborvos.hu

Nagy Anikó áprilisban Kásler Miklós kérésére vállalta el az államtitkárságot, a miniszterrel a kormányzati megbízatásuk előtti években egészen a közelmúltig nagyon szoros volt a munkakapcsolatuk. Viszonyuk azonban az elmúlt hónapokban megromlott. A Népszava forrásai szerint az utóbbi hat hétben „fagyott meg köztük a levegő”, olyannyira, hogy a miniszter egy ideje már nem is szólt államtitkárához. Többen is állították, Kásler Miklős körülbelül hat hete nyúlt át először Nagy Anikó feje fölött és hozott döntéseket az államtitkár hatáskörét érintő kérdésekben.

Nagy Anikó például sikeresen közvetített Székely László szívsebész ügyében a főorvos és a kardiológia intézet vezetése között, ennek eredményeként december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az elbocsátott sebész. Azonban Kásler Miklós tiltotta meg a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól. Emiatt most mintegy 100 beteg sorsa bizonytalan, a kardiológiai intézetben pedig jogászok alkudoznak arról, mi legyen a főorvos munkaviszonyával.

Az egészségügy államtitkár ezen felül azt is nehezményezte, hogy a tudta nélkül került a Hivatalos Értesítőbe az a rendelkezés, amely tanácsadó testületet delegált a még mindig főigazgató nélküli gyógyszerhatósághoz. A tanácsadókat – köztük Habony Árpád egyik volt munkatársát – a vonatkozó jogszabály szerint nem terheli felelősség az általuk hozott döntésekért, javaslataikért, viszont hozzáférhetnek számos titkos, a gyógyszerpiacot befolyásoló adathoz.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kásler Miklós az egészségügyi államtitkársághoz tartozó háttérintézményeket is közvetlen és személyes irányítása alá vonta. Így már egy ideje nem Nagy Anikó referál az egyes területek problémáiról a miniszternek, hanem közvetlenül az intézetek képviselői.

A Népszava szerint a közelmúltban Kásler Miklós maga is megpróbálta államtitkárát egy külföldi kiküldetése alatt felmentetni, de Orbán Viktor erre nem hajlott. De a humánminiszter nem adta fel, és az elmúlt napokban annak ellenére, hogy a poszt foglalt volt, többekkel is tárgyalt, vállalja el Nagy Anikó pozícióját. Információink szerint Kásler Miklós a feladatról hosszan beszélgetett Cserháti Péterrel, az Egészséges Budapest Program miniszteri megbízottjával, aki a kérést hárította.

hvg.hu úgy tudja, hogy Nagy Anikó távozásában szerepet játszhatottt a kiegészítő egészségbiztosítás terve, amelyet a minisztérium állított össze, de nem ütötte meg a kívánt szintet

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.