Horváth Aladár szerint a cserdi polgármester orvosi eset

2017. október 26., 18:36

Szerző:

Országos felháborodást és vitát váltott ki a Hír TV Bogdán Lászlóról, Cserdi polgármesteréről forgatott riportja. Már a kedvcsinálóként kitett Facebook-poszt is, amely azt állította, hogy a Baranya megyei falu vezetőjét kis híján elgázolták egy zebrán, és egy fórum után hátulról belerúgtak. Később aztán olyan hírek röppentek fel, hogy Bogdán akár az egész történetet kitalálhatta. Az izgalmat fokozza, hogy egy roma fórum után történt az állítólagos inzultus.

Az emiatt kitört vita nagyon gyorsan elfajult. „Kezd elegem lenni ebből a balkáni néptörzsből származó, lelkében még mindig román rabszolga médiapöcsből. A múlt héten azt hazudta Konok Péternek, hogy a polgárjogi akadémián tartott vitánk után leköpdösték, megrugdosták” – írta a Facebookon a Magyarországi Cigány Párt elnöke, Horváth Aladár romajogi aktivista Cserdi polgármesteréről, aki erre reflektálva a Szabad Pécsnek úgy nyilatkozott, hogy készíttet egy pólót, amelyre Horváth arcképét szitáztatja majd fel egy olyan szövegbuborékkal, amelyben az előbbi idézet lesz olvasható. Bogdán szerint Horváth megnyilvánulása meggondolatlan és enyhén rasszista.

Nem sokkal később kiderült, hogy azt a fórumot, amelyről Bogdán beszélt, a Roma Polgárjogi Akadémiát maga Horváth hívta össze.

Bogdán László
Fotó: Fotó: MTI/Balogh zoltán

Horváth is megszólalt az ügyben. Azt mondta, nem történt semmilyen bántalmazás, ő biztos ebben, mert elkísérte a taxihoz a cserdi polgármestert, és őt ott semmilyen inzultus nem érte. Ugyanakkor jogi útra terelheti az ügyet, mert  szerinte őt is, más szervezőket és a szervezetét hamis állítással hozták hírbe. „Nem vádaskodtam, nem neveztem meg a fórumot, nem mondtam neveket, sem Horváthét, sem másét, mégis magukra vették, magukra ismertek” – fogalmazott erre reagálva a lapnak a cserdi polgármester. Bogdán elmondta azt is, hogy nincs oka álhírekkel rossz hírbe hozni a Roma Parlamentet. Nem feltételezett semmi rossz szándékot, mert akkor el sem vállalta volna a felkérést. Viszont tény, hogy távozáskor valaki belerúgott. Vette a fórumon felszólalók kritikáját, az építő jellegűeket igyekszik hasznosítani. Állítása szerint Vona Gáborhoz hasonlították, olyan embernek írták le, aki többet árt a cigányságnak, mint egy jobbikos, ezt pedig kikéri magának. 

A felszólalók – folytatta – azzal is megvádolták, hogy elveszi a cigány emberek önbecsülését, a javítóintézetekben és a börtönökben való nagyon magas létszámarány felemlegetésével pedig szélsőjobboldali húrokat penget. Talán pont ezért olyan szimpatikus a többségi társadalom tagjainak a körében Horváth Aladár vagy Zsigó Jenő cigány polgárjogi aktivista, népművelő-szociológus szerint. Bogdán ezzel szemben azzal érvelt a Szabad Pécsnek, hogy kommunikációjának hátterében a problémák megoldása a cél, és nem a problémák takargatása.

Cserdi polgármestere azt hangsúlyozta, hogy őt egy beszélgetésre invitálták, de a fórumon, majd utána is az volt a benyomása, hogy hogy valójában tetemre hívták. Horváth reakciója mélységesen elszomorította, szerinte ugyanis, ahogyan neki sincs, Horváthnak sincs hátul szeme, így nem láthatta, mi történt valójában a sötétben, és kik támadhattak rá, azaz megerősítette korábbi állítását. Egyébként sem érti, hogy amikor meghívója tudomására jutott, hogy mi történt, mint házigazda miért nem próbált ő maga utánajárni a történteknek.

Bogdán abban a reményben vállalta el a meghívást, hogy a rendezvény kapcsán valamiféle összefogás fog történni a cigányság érdekében, de sajnos nem ez történt. Egy dolgot mindenképpen tanult az elmúlt hetekben történtekből: a jövőben sokkal jobban fog vigyázni magára, és amikor csak megteheti, hogy valaki elkísérje, lehetőleg nem fog sehová egyedül elmenni.

A Hír TV riportműsorában, a Privátszférában emlegetett incidens azonban nem ott és akkor, nem Budapesten és nem is Cserdiben történt (ott nincs is zebra), hanem Pécsett, ezt valószínűleg többen is félreértették. „Egy zebrán indultam át, egy autó felém hajtott, majd erősen lefékezett, kiszállt belőle három alak, méregetni kezdtek, majd szidalmazni. Azt nem  hiszem, hogy követtek volna, hanem ez egy spontán, hirtelen reakció volt/lehetett, amikor meglátták, hogy ki került eléjük. »Soros köcsögének« hívtak, és Őcsényt emlegették” – idézte fel. 

De nemcsak a fórum után történtek, hanem a nagypolitika és a média működése is elkeserítette, tekintve hogy az a kijelentése, „egy emberi minimum”, hogy pár napra befogad néhány menekült gyermeket Cserdibe, sokkal nagyobb port vert fel, mint az, hogy a Farkas Flóriánhoz köthető Híd a munkába című programban gyakorlatilag eltűnt akár ötmillliárd forint is.

Horváth a Hír TV szerda esti híradójában azt mondta, hogy nem érti Bogdánt, szerinte a cserdi polgármester egyfajta metaforaként használta, hogy őt bántalmazták, mert esetleg úgy érezte, hogy szóval inzultálták a fórumon, de „beleragadt a történetbe”, és valóságként éli meg. De ez már nem rá tartozik, hanem egy pszichológusra vagy pszichiáterre.

Horváth Aladár
Fotó: Fotó: MTI/Kovács Tamás

Horváth az interneten ennél keményebbeket is állított már Bogdánról, egy ízben például azt: „Bogdán kommunikációjában a rasszista, sztereotip romakép alapállításai szerepelnek, olyan kontextusban, hogy ő mint cigány igazolja ezeket, innen a rokonszenv felé, de mint polgármester, aki koncepcióval, pénzzel és hatalommal rendelkezik, tudja a megoldást is: egyedül ő képes a bűnözőből bárányt, a kurvából egyetemistát, a munkakerülő, lusta cigányból a »közfogiból« a munkaerőpiacra kivezetett élmunkást varázsolni. Így aztán duplán hős, már-már szent.”  De előfordult, hogy ha halványan is, de dicsérte a polgármestert, például akkor, amikor úgy fogalmazott: „Bogdán sikereit elismerjük és a helyén kezeljük. Ahogy jó néhány polgármester, ő is közösséget és rendet próbál teremteni, munkát adni a falu segítségre szoruló, leszakadt rétegének. Rövid távon mindenképp sikerrel. Ezt lehetne ugyanúgy csöndben, a munkára koncentrálva csinálni, ahogy teszik mások. Ő azonban cigányprojektet kreált magának, hogy bekerülhessen a médiába (...)”

Ami a menekültek befogadását illeti, Bogdán a Szabad Pécs kérdésére kijelentette, hogy éppen szervezés alatt van a látogatás, a menekültek akár napokon belül megérkezhetnek. A polgármester a saját házában fog elszállásolni egy menekült családot, öt embert, és ami biztosan lesz, az egy közös főzés. Természetesen cigány lecsót készít. Erősen. 

Bogdánnak eközben felvetették, hogy érte őt olyan vád is az őcsényi bejelentése után, hogy ezzel is a saját imázsát és politikai karrierjét építette, a helyieket pedig meg sem kérdezte, hogy akarnak-e menekülteket a faluba. „Valóban nem kérdeztem meg mind a 426, Cserdiben lakó embert, de nagyjából száz felnőttet, minden harmadik választópolgárt személyesen megkérdeztem, és közülük senki sem mondott nemet. Szerintem ez egy elég erős felhatalmazás. Végül egy menekült család marad nálam egy éjszakára, két napra, és ez nem is pihenés vagy üdülés lesz, ami a menekült gyerekeknek lett volna Őcsényben, hanem inkább csak egy  kis lélekfinomítás” – mondta a cserdi polgármester.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.