Horribilis összeget, 65 milliárd forintot (!) szórt el tavaly az Orbán-kormány propagandára

2018. január 24., 13:20

Szerző:

Az előző évekhez képest is többet költött kommunikációs propagandára tavaly az Orbán-kormány. A 65 milliárd forintot is meghaladó összeg jelentős része három kormányközeli kommunikációs ügynökségnél landolt – írja a kiadásokat rendkívül beszédes táblázatban összesítő hvg.hu. 

A három legtöbb tendert elnyerő érdekkör:

Balásy Gyula vállalkozásai, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft.,

Szijjártó Péter külügyminiszter barátja, Kuna Tibor érdekeltségei, a Trinity Communications Kft. és a Young and Partners Kft.,

Rogán Antal propagandaminiszter szomszédja, Csetényi Csaba cégei, az Affiliate Network Kft. és a Network360 Kft.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) a legnagyobb összegeket az „állampolgári tájékoztató feladatokkal kapcsolatos kommunikációra" szórta szét. Ez voltak az országot elárasztó menekültellenes és „sorosozó” plakátkampány- és reklám-sorozat, amelyre a hivatal hat körben mintegy 28,7 milliárd forintot költött. A legutolsó ebbe a sorba tartozó 7 milliárdos megrendelést decemberben nyerték el Balásy Gyula cégei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A 2017-es kommunikációs hadjárat néhány tétele:

  • Menekültellenes és „sorosozó” kampány: 28,7 milliárd forint
  • A Kincsem film reklámozására 590 millió forint
  • A Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációjára: 6 milliárd forint
  • A vizes vb népszerűsítésére: 3 milliárd forint
  • A Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. reklámozására: 170 millió forint
  • A Főgáz  E-gázszámlájának népszerűsítésére: 40 millió forint
  • A Tiszamenti Regionális Vízművek kommunikációjára: 35,5 millió forint

Az ellenzéki országgyűlési képviselők tavaly is többször is próbálták megtudni, hogy a kormány mennyi pénzt és hol költ el a NKOH-n keresztül. A Miniszterelnöki Kabinetiroda mindannyiszor azt válaszolta, hogy nincs erről összesített adatbázisa, és nem is tartja szükségesnek, hogy ilyet készítsen. A közbeszerzési adatbázis azonban így is sokat elárul – hívja fel a figyelmet a lap.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.