Hónapok óta megy a vita Magyarország és Norvégia között, egy 300 milliárdos fegyverbeszerzés is áll emiatt

2019. május 20., 09:15

Szerző:

Patthelyzet alakult ki a magyar, az amerikai és a norvég kormány között a tervezett norvég-amerikai kooperációban gyártott rakétavédelmi rendszer megvásárlásával kapcsolatban – tudta meg a Népszava.

Budapest és Oslo hónapok óta vitázik a Norvég Alap 70 milliárd forintos támogatásának elosztásáról. Ennek az összegnek a tíz százalékát magyar civil szervezetek kapnák. Norvégia ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a részt egy független szervezet ossza szét, míg a magyar kormány azt akarja, hogy a hazai fél is beleszólhasson, melyik szervezetnek jut a pénzből. A 15 kedvezményezett ország közül Magyarország az egyetlen, amellyel a norvégok még nem kötöttek együttműködési megállapodást az EGT/Norvég Alapok 2014–2021-es időszakáról.

A Népszava két forrásból is úgy értesült, hogy

Norvégia addig nem hajlandó fegyvereket eladni Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem enged.

Budapestet viszont már lezárná a fegyverbeszerzést. Az Orbán-kormány az amerikai-norvég gyártmányt tartja a legjobb megoldásnak, ráadásul a megrendelés Trump felé tett gesztust is jelentene. Orbán Viktor ezért – David B. Cornstein amerikai nagykövet zárt körű tájékoztatása szerint – arra kérte az amerikai elnököt, járjon közbe a norvég kormánynál az említett rakétarendszer eladásában.

Fotó: Egyesült Államok Nagykövetsége/Németh Attila

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.