Titokzatos vevőnek adta el az állam a hollóházi porcelángyárat

2020. január 17., 13:51

Szerző:

175 millió forintért értékesítette a Hollóházi Porcelángyár Kft.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vette meg a hungarikumnak számító porcelánokat gyártó céget - írja a napi.hu.

Annyit biztos, hogy az MNV árverésén egyetlen licitáló volt, így a vagyonkezelő végül kikiáltási áron adta el a 240 éves múltra visszatekintő gyárat.

A céggel sok minden nem járt, mert a gyártáshoz használt ingatlanokat a gyár eddig bérelte, a Hollóháza védjegy pedig továbbra is az államé, ezért a jövőben is fizetnie kell a porcelángyárnak.

Az állami tulajdonú Hollóházi Porcelángyár Kft.-t 2013-ban alapították – 5 millió forint jegyzett tőkével és 70 milliós tőketartalékkal –, azért, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. A korábbi gyártó céget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolták, eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd az bérbe adta a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén létrehozott, Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek.

A vevőnek kötelezettséget kellett vállalnia, hogy a hollóházi porcelángyártást hungarikumként megőrzi, és hogy a háztartási kerámia gyártását fenntartja addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenységéhez.