Hogy nem bukik bele ebbe Orbán? Parlamenti határozatban deklarálta, majd nem teljesítette

Háromezer milliárd forintot vett el a kormány, soha nem adja vissza. Pedig Orbán Viktor személyesen ígérte meg.

2018. január 9., 10:46

Szerző:

A sokak számára kissé érthetetlen magánynyugdíj-pénztári rendszer, pontosabban annak felszámolása és a megtakarított magánvagyon egyszerű állami einstandja és lenyúlása kapott teljes nyilvánosságot a múlt héten, amikor Matolcsy György azt találta közölni: az állam nem tartozik a magánnyugdíjpénztárakból kilépett embereknek semmivel.

Ezzel a Magyar Nemzeti Bank elnöke megbuktatta a magyar kormányt. 

Vagy talán mégsem. Szó szerint nem, ami sokat elárul a magyar politikai kultúráról, valamint a Fidesz-KDNP hatalomgyakorlási sikereiről. Az ugyanis, hogy még a nyilvánosság is megfeledkezik minden idők legnagyobb politikai hazugságáról, ami történetesen a sosem hazudó Orbán Viktor személyes felelőssége, s bűne, valamint mintegy 3000 milliárd forint köztörvényes lenyúlásáról, arra sokan nem számítottak.

A többi között ezt kérte számon a magyar sajtón Hőgyész-Tahi Zsófia is,aki egy Facebook-bejegyzésben emlékeztette a politikai amnéziában szenvedő magyar társadalmat arra:

A bejegyzés arra emlékeztetett, hogy: Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János akkori Fidesz-frakcióvezető, valamint Kósa Lajos, ügyvezető Fidesz-alelnökként 2010 decemberében benyújtott egy egyéni képviselői indítványt (melyhez később Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos is csatlakozott), a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada pedig meg is szavazta azt. Ebben:

deklarálták, hogy aki hagyja magát visszaléptetni az állami nyugdíjrendszerbe, annak garantálják az egyéni számlavezetést.

 
Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János aláírása a nyugdíjpénztári pénzlenyúlásos parlamenti nyilatkozaton – az ígéretekkel

Ebben az Orbán-kormány és parlament nyilatkozatot tett, hogy a többi között egyéni számlanyitás fejében kéri a magánnyugdíj-pénztári tagságot arra: lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Erről a kormány a saját honlapján 2011. január 12-án azt közölte: „kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényt, és december 13-án a nyugdíjvédelmi csomagot is. Ezek következtében: megszűnt a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság, és ezzel együtt a kormány megszüntetette a magánnyugdíj-pénztárakba történő átutalásokat Az intézkedés célja, hogy az állami nyugdíjalap 12 éve egyre növekvő hiányát a kormány megszüntesse, a nyugdíjjárulékok fizetését az állami nyugdíjalapba terelje, és így a mostani és jövőbeni nyugdíjasok nyugdíját megvédje."

A közlemény úgy szólt:

„Az állami rendszerbe való visszalépéssel semmilyen kár nem érhet senkit. Éppen ellenkezőleg, akinek vesztesége volt a kötelező magánnyugdíj-pénztárban, azt kompenzálja az állam, akinek esetleg hozama volt, az felvehető készpénzben, vagy önkéntes pénztárba utalható. Aki az állami nyugdíjrendszert választja, biztos lehet abban, hogy jogosult lesz állami nyugdíjra, egyéni számlája lesz, és nyugdíj-megtakarításához kapcsolódik hozzátartozói ellátás."

Múlt héten Matolcsy György jegybankelnök nyíltan deklarálta, hogy semmiféle egyéni számla nem lesz. A legutóbbi adatok alapján a tavaly szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.