Hivatalos: kitört a belháború a Jobbikban

2018. május 24., 20:11

Szerző:

A Jobbik vezetősége visszavág Toroczkai Lászlónak a platformalapítás miatt, egyben előrevetíti a pártszakadást. A párt elnöksége egyrészt egyhangú állásfoglalásban mondta ki ma ülésén, hogy „a Jobbik alapszabálya nem ad lehetőséget párton belüli platform alapítására, ezért minden ilyen kezdeményezést alapszabályellenesnek és illegitimnek tekint" – közölte a szervezet.

Az elnökség másik döntésével felkérte Sneider Tamás elnököt és Gyöngyösi Márton elnökhelyettest, hogy

„kezdeményezzenek etikai és fegyelmi eljárást Toroczkai László tag ellen, aki a tisztújító kongresszus lezárulta után indított sajtóturnéja során jobbikos taghoz méltatlan módon és tartalommal nyilatkozott, és a Jobbik belső megosztásának és szétszakításának szándékával alapszabályellenesen platform alapítását kezdeményezte".

Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere elnökjelöltként indult a Vona Gábor választás utáni lemondása miatt tartott rendkívüli tisztújító kongresszuson, de szűk különbséggel alulmaradt a volt pártelnök által támogatott Sneider Tamással szemben. Ez a Vona-felé néppártosodási irány folytatását jelenti a Toroczkai és hívei által követendőnek tartott radikalizálódással szemben. Toroczkai némi tanakodás és a párt belső ellenzékével folytatott tanácskozás után jelentette be, hogy Mi magunk néven platformot alapít. A szervezethez a jobbikos polgármesterek fele (hét tepelülésvezető) mellett több befolyásos, elsősorban vidéken aktív tag csatlakozna, a parlamenti frakcióból azonban egyedül Dúró Dóra. 

A párt vezetése már a bejelentés után közölte, hogy a Jobbikban nincsen platformalapítás és a Fidesz megosztási kísérletét sejtik a dolog mögött.