Hirtelen Márki-Zay Péteren akarják behajtani azt az egymilliárdot, amelyet a fideszes városvezetés szórt el

2018. május 7., 17:56

Szerző:

Május 25-ig kell megtalálnia a hódmezővásárhelyi vezetésnek azokat a számlákat, amelyek igazolják, hogy a város mire költötte el a 2012 és 2014 között kapott egymilliárd forintos állami támogatást. Ha ezek a számlák nem kerülnek elő, az összeget behajtják a városon – árulta el Márki-Zay Péter független polgármester egy pénteki lakossági fórumon. A politikus elmondása szerint a múlt héten a Belügyminisztérium küldött három levelet, amelyben egymilliárd forint visszafizetésére szólítja fel Hódmezővásárhelyt, a 2012 és 2014 közötti fideszes városvezetés bűvészkedése közben ugyanis előfordult, hogy egy számlát két támogatási projektben is benyújtottak. – Ez konkrétan bűncselekmény-gyanús – kockáztatta meg Márki-Zay Péter, hozzáfűzve, hogy azon lesznek, hogy megoldják a problémát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig éveken át húzódtak a hasonló ügyeknek az intézése, de valamiért csak most szólították fel őket végső záró hiánypótlásra. 

 

A Belügyminisztérium arra a pillanatra időzítette a felszólító levelet, amikor Hódmezővásárhelyt amúgy is a pénzügyi összeomlás fenyegeti. A városnak 1,16 milliárd forintjába kerül a Járható Vársárhely Program – erre máshonnan kett forrásokat elvonni az ügyben kitört vitákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen –, a költségvetésen pedig tátong egy 1, milliárdos lyuk is, legalábbis „több mint kétséges”, hogy ez a pénz honnan fog befolyni. Ennek kapcsán Márki-Zay Péter elmondta, hogy szakértőkkel átnézte a költségvetést, és kiderült, hogy 660 milliót várnak a strandtól, amely évente négyszázmilliós veszteséget produkál, 461 milliót pedig a városi televíziót fenntartó társaságtól, amely Hódmezővásárhelynek több tízmillió forintjába kerül. Világos, hogy ez az összeg nem fog bejönni – hívta fel a figyelmet.

Arról, hogy a Márki-Zay Péter hivatalba lépését megelőző másfél év alatt a fideszes hódmezővásárhelyi vezetés csaknem 50 millió forintot költött reprezentációra, ebben a cikkünkben számoltunk be, hat nappal mindegyik másik orgánum előtt.