Hiába erőlteti a kormány, alig akad diák, aki a szakképzést választja

2018. június 29., 11:44

Szerző:

Soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos diák a szakközépiskolákban (lánykori nevén szakiskola, még korábban szakmunkáslépző), mint ahányan idén ősszel kezdik meg tanulmányaikat a hároméves szakmai képzéseken – írja az Eduline az Oktatási Hivatal adatai alapján.

Tíz férőhelyből hat üresen marad szeptembertől, összesen 18 168 diák került be szakközépiskolába. A 9. évfolyamos diákok száma lassan húsz éve csökken. Míg az 1999/2000-es tanévben még 30 ezren, úgy idén már csak 18 ezren kezdik meg tanulmányaikat a korábban szakiskoláknak hívott intézményekben. 

A szakgimnáziumokban (a korábbi szakközépiskolákban) is egyre kevesebb a kilencedikes diák, 2008-ban számuk még meghaladta a 40 ezret, aztán drasztikusan visszaesett. Így a gimnázium a legnépszerűbb középfokú intézménytípus. Idén a négy és öt évfolyamos gimnáziumokba 28 750-en, a hatosztályos gimnáziumokba 4546-an, a nyolcosztályosokba pedig 3191-en jutottak be.

Fotó: MTI/Vajda János

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a visszaesés egyik oka egyértelműen demográfiai, de az is szerepet játszik, hogy a nyolcadikos általános iskolások nem tudják, milyen kilátásaik lennének a különböző szakmákkal.

– Szükség lenne arra, hogy a foglalkoztatók, vagyis a cégek intenzíven bekapcsolódjanak a pályaválasztási folyamatba, a szakmák megismertetésén túl a szakmai tudással elérhető életpályamodell, karrierlehetőségek felvázolásával. A duális képzés elképzelhetetlen a cégek aktivitása nélkül - magyarázta.

A szakértő véleménye szerint ráadásul a szülők is szívesebben választanak olyan intézménytípust gyerekük számára, ahol később kell pályaválasztásukról dönteniük.

A kormány 2016-ban keresztelte át a szakiskolákat szakközépiskolákká. Jelenleg három év alatt szerezhetnek szakmát a diákok, közismereti óráik azonban alig vannak.

Úgy tűnik, egyelőre a hiányszakmát tanulóknak kiírt Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj sem jelent elég nagy vonzerőt. Az ösztöndíjjal a szakközépiskolások tanulmányi eredményüktől függően havi 10-35 ezer forintot kaphatnak a képzési ciklus ideje alatt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.