Hiába a fejcsere a Klik élén, az egész rendszer hibás

2017. január 10. 20:13

Nem hoz lényeges változásokat, hogy Solti Péter miniszteri biztos váltja Pölöskei Gábornét a Klebelsberg Központ elnöki székében – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének elnöke.

Az oktatási kormányzat folyamatos átalakításokkal, személycserékkel próbálkozik, de nem látja be, hogy az egész rendszer hibás – fogalmazott Mendrey László a Klubrádióban.

Mendrey László, a PDSZ elnöke

Mint mondta, meglepte, hogy ilyen gyorsan döntött a kormány a váltásról. Pölöskei Gábornét korrekt tárgyalópartnernek ismerte meg, ugyanakkor szerinte amíg a kormányzat a hibáit nem hajlandó elismerni és nem lesz valódi változás, addig szinte mindegy, hogy a Klebelsberg Központot Áder János húga vezeti-e, vagy valaki más.

Solti Péter helyettese a pedagógus-sztrájkbizottságban is részt vevő Hajnal Gabriella korábbi szakszervezeti vezető lesz. Mendrey László szerint a választások közelsége miatt a kormány egy, a szakszervezetek számára is ismert arcot szeretett volna vezető pozícióba helyezni.

Úgy látja, a lesújtó PISA-eredmények nem a megfelelő reakciót váltották ki a kormányzatból. A hárítás jellemző, „csak a bolti eladót nem tették felelőssé, mindenki felelős, kivéve a kormányt” – mondta.

Az emberi erőforrások minisztere január 16-val Solti Pétert, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztost bízza meg a Klebelsberg Központ elnöki feladatainak ellátásával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn közleményben.

A központ szakmai elnökhelyettese Hajnal Gabriella lesz, a pénzügyi feladatok elvégzését a szervezet gazdasági elnökhelyettese, Kotán Attila irányítja a továbbiakban is.