Hazug, káros és önkényes – az Amnesty a Stop Sorosról

2018. január 24., 20:04

Szerző:

A Stop Soros fantázianéven futó törvényjavaslat-csomag a kormány legújabb támadása azok ellen a legitim munkát végző szervezetek ellen, amelyek emberi jogokat védenek, jogi segítséget vagy szociális szolgáltatásokat nyújtanak az embereknek Magyarországon, illetve a kormánnyal szemben kritikákat fogalmaznak meg a sajtóban és a közösségi médiában – írja közleményében az Amnesty International.

A szervezet felszólítja a kormányt, hogy teljes egészében ejtse a javaslatcsomagot, mivel az ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

A javaslatcsomag tovább nehezítené a magyar civil szervezetek munkáját azzal, hogy hazug módon őket „illegális migráció támogatásával" vádolja, és emiatt önkényes és aránytalan terheket, durva büntetéseket és jogellenes a korlátozásokat léptetne életbe velük szemben.

A tavaly júniusban elfogadott "A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény" miatt indított kötelezettségszegési eljárás jelenleg az Európai Unió Bírósága előtt van – emlékeztet az Amnesty –, a mostani javaslat pedig még ahhoz képest is további nehézségeket jelentene. 

Az Amnesty International szerint a javaslatcsomag:

Hazug – annak semmi köze az illegális migráció megállításához, a valódi célja hogy tovább fokozza a független szervezetek és a magyar civil szféra elnyomását. A civilellenes hadjárat 2013-ban kezdődött, majd a tavalyi törvény elfogadásával és ezzel az újabb javaslatcsomaggal kapcsolt még magasabb fokozatba.

Önkényes – a kormánynak nincsen joga ahhoz, hogy megmondja, melyik szervezet munkája fontos vagy ehhez milyen forrásokat vehet igénybe. A nemzetközi és a magyar jog alapján is az embereknek joguk van szervezeteket létrehozni, és közösen dolgozni a céljukért a köz érdekében.

Káros – minden külföldi támogatást (is) kapó szervezet elveszítheti közhasznú státuszát. Ez rendkívül mértékben megnehezítené a tevékenységüket és visszavetné az általuk nyújtott szolgáltatásokat.