Havasi Bertalan elismerte, hogy Orbán Viktor a honvédségi utasszállítókat használja a külföldi utakra

2018. július 19., 19:27

Szerző:

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Magyar Időknek megindokolta, hogy Orbán Viktor miért a Magyar Honvédség utasszállítójával utazott Izraelbe szerdán. A miniszterelnök annak ellenére utazott az Airbusszal, hogy a gépet hangsúlyozottan nem kormánygépnek vásárolták.

– Mivel a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk. Ehhez hasonlóan jár el Németország, Franciaország, Szlovákia és Lengyelország kormánya is

– mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor Izraelben Orbán Viktor Izraelben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Honvédség tavaly vásárolt két utasszállító Airbus-t, ezek közül az egyik a 605-ös számú gép, amivel Orbán most utazott. Korábban a Honvédelmi Minisztérium és az akkor még kancelláriaminiszter Lázár János is cáfolta, hogy kormányzati gépeket vettek volna. Azt állították, hogy a gépek feladata a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.