Hatósági vizsgálat indult a Figyelő feketelistája miatt

2018. május 30., 14:56

Szerző:

Tényi István a Schmidt Mária lapjában, a Figyelőben megjelentetett cikk miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke arról tájékoztatta a bejelentőt, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben – írja a 24.hu.

A „főfeljelentő” Tényi István úgy gondolta, hogy A Spekuláns emberei című cikk törvény- és alkotmánysértő lehet, ezért kért vizsgálatot.

A kormányközeli lapban április 12-én jelent meg az említett írás, ami Soros György állítólagos zsoldosait listázza. A feketelistára felkerültek civilek, újságírók, egyetemi oktatók, de Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere és két elhunyt személy is szerepelt rajta.

Fotó: Ágoston Zoltán

A hetilap cikke nemcsak Magyarországon okozott felháborodást, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége is elítélte Schmidt Máriáék akcióját. A Mérték Médiaelemző Műhely a Médiatanácshoz fordult, közigazgatási eljárást kérve a hetilappal szemben.

Számos intézmény, tanszék, civil szervezet tiltakozott a listázás miatt, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala a magyar kormányhoz fordult.

Tényi István közérdekű feljelentéseiről ismert, Kósa Lajos 1300 milliárdos botránya ügyében több feljelentést is tett.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.