Hatalmi harc uralkodott el a kisebb pedagógus-szakszervezetnél: jogszerűtlenül váltották le Mendrey Lászlót?

2018. május 20., 16:18

Szerző:

Közös beadvánnyal fordult a bírósághoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) több tagja, a szakszervezet áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszusa szabályosságának vizsgálatát kérve – jelentette be Mendrey László, a PDSZ korábbi elnöke az érdekképviselet szombati közgyűlésén, amelyről a Népszava tudósított.

A 168 Óra is beszámolt arról: Mendreyt – aki 2010 óta vezette a PDSZ-t – még mandátumának lejárta előtt, április 14-én rendkívüli tisztújító keretében hívta vissza posztjáról a szakszervezet kongresszusa, helyére Szűcs Tamást, a PDSZ Borsod megyei ügyvivőjét nevezték ki ügyvezető elnöknek.

Mendrey leváltásának szükségességét több éve húzódó belső feszültségekkel magyarázták.

Szűcs Tamás a Népszavának korábban azt is mondta, Mendrey irányítása alatt jelentősen csökkent a taglétszám, emiatt a szervezet gazdaságilag is gyengült, olyannyira, hogy kénytelenek költségcsökkentő intézkedéseket bevezetni. Ezzel szemben Mendrey azt állította, a PDSZ gazdálkodása stabil. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy a szakszervezet szombati tartott kongresszusán elfogadták a 2017-es költségvetést, ami pozitív mérleggel zárult.

Mendrey László eltávolításának módjából bírósági ügy lesz

Múlt héten beszámoltunk a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-es pedagógusainak leveléről is, amiben arról írtak, Mendrey leváltását etikátlannak, kicsinyesnek, a PDSZ-hez méltatlannak tartják. „A bíróságtól most azt kérjük, vizsgálja meg, az áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszus mennyiben felelt meg a szervezet alapszabályainak. Vannak kételyeink egyebek mellett az egyes küldöttek mandátumának érvényességével kapcsolatban is” – nyilatkozta Mendrey. Arról nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogyan végződhet egy ilyen bírósági eljárás, ugyanakkor szerinte:

nagy a valószínűsége, hogy ha olyan ítélet születik, amely a tisztújítás érvénytelenségét mondja ki, így továbbra is Mendrey maradhat a PDSZ elnöke. Ő egyébként azt állítja, jogilag még mindig ő az elnök, hiszen Szűcs Tamást hivatalosan még nem jegyezték be.

„A bírósági eljárás új helyzetet teremthet, ám mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ha az áprilisi kongresszus valamiért szabálytalan lett volna, az annak köszönhető, hogy Mendrey akkor nem volt hajlandó kiküldeni a teljes napirendet, ezért vette le a kongresszus a napirendről áprilisban az elnökválasztást” – erről Szűcs Tamás beszélt szintén a Népszavának.

Őt egyébként, noha ügyvezetői megbízatása maximum egy évre szólt, a kongresszus szombaton mégis megválasztotta elnöknek. „Az ügyvezető elnöki pozíció átmeneti állapot, amit ebben a helyzetben meg kellett erősíteni. Négy megye tagságának több mint 40 százaléka indítványozta, hogy ma válasszunk elnököt, a kongresszus pedig eldöntötte, hogy én legyek az. Szeretném leszögezni, én nem négy évre tervezek. Szeretném elérni, hogy a PDSZ-ben megszűnjön az elnöki rendszer, helyette egy ügyvivői testület irányítsa a szakszervezetet„ – monda a lapnak. Szűcs elismerte, hogy amíg hivatalosan nem jegyzik be őt elnöknek, az aláírási jog a szakszervezeti ügyekben még Mendreynél van, ám azzal, hogy a kongresszus visszahívta őt, a gyakorlatban Mendreynek minden más elnöki funkciója megszűnt. Hozzátette: sajnálja, hogy a PDSZ belső ügyei a nyilvánosság előtt zajlanak, szerinte ez árt a szakszervezetnek.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.