Hatalmasra nőtt a magyar munkaerőhiány, az öt legrosszabb helyzetű EU-tagország között vagyunk

2018. szeptember 17., 18:11

Szerző:

Magyarország az ötödik helyen áll a legnagyobb munkaerőhiánnyal rendelkező tagországok között az Európai Unióban - írta a hvg.hu az Eurostat jelentése alapján. A tagországok között Csehországban a legrosszabb helyzet, ott 5,4 százalékos a munkaerőhiány, míg a belgáknál 3,5 százalékos, a hollandoknál 3,1 százalék, Németországban pedig az állások 2,9 százalékára nem találnak embert.

A listán Magyarország az ötödik, itt az összes álláshely 2,7 százalékára nem találnak embert.

Az EU-ban az állások 2,2 százalékát nem tudták betölteni  a második félévben, egy évvel korábban még csak 2 százalékos volt ez az arány. Az iparban és az építőipar esetében 2,1 százalékos volt a hiány, a szolgáltatásoknál pedig 2,5 százalék. Húsz országban – köztük Magyarországon – nőtt az üres álláshelyek aránya, nálunk 0,5 százalékkal egy év alatt.

Magyarországon már nem csak a cégek, de a lakosság is érzi, hogy a szolgáltatószektorban sok a hiányszakma, és jelentős a munkaerőhiány – írja elemzésében a Cofidis. A cég felmérése szerint a magyarok több eltérő szakma esetében is nehéznek tartják a szakemberek megtalálását. Szakorvost a megkérdezettek 84 százaléka talál nehezen, villanyszerelőt 82 százalékuk, festő-mázolót 80 százalék, háztartásigép-szerelőt pedig 79 százalék.

Fotó: Máthé Zoltán

A KSH adatai szerint 2018-ban az üres álláshelyek aránya, a kommunikáció / pénzügyi, biztosítási tevékenység / ingatlanügyletek / szakmai, tudományos műszaki tevékenység területeken 3,6 százalék, tavaly még csak 3,2 százalék volt. A magyarországi hiányszakmák listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak. 

A tíz legnehezebben betölthető munkakör között van az adminisztratív munka, az irodai asszisztens, a könyvelő, a műszerész, a vendéglátóipari szakember, az orvos, a gépkezelő, és sofőröket is nehéz találni.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.